Procurili ugovori: Poslujemo, ali bez dolara

Izvor: B92, 23.Sep.2018, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Procurili ugovori: "Poslujemo, ali bez dolara"

Naftna kompanija Surgutneftegas pridružila se spisku ruskih energetskih kompanija koje su spremne da se oslobode američkog dolara u korist evra i drugih valuta.

Prema poruci, u koju je Rojters imao uvid, a koju je Surgutneftegas poslao jednom od svojih kupaca, ta naftna kompanija želi da „izbegne bilo kakve probleme s plaćanjem u dolarima", izveštava novinska agencija.

"Ne komentarišemo našu komercijalnu aktivnost", odgovorila je kompanija, četvrti po proizvodnji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ovaj potez u skladu je sa nedavnim preporukama Kremlja. Prošlog meseca, ministar finansija Anton Siluanov rekao je da bi Rusija mogla da odbije američki dolar u trgovini naftom.

Ruski ministar energetike Aleksandr Novak rekao je da vlada razmatra mogućnost trgovanja naftom u nacionalnim valutama, posebno sa Turskom i Iranom.

Surgutneftegas nije jedina ruska energetska kompanija za koju se navodi da radi na smanjenju zavisnosti od dolara.

Navodno, ruski Gaspromnjeft ima ugovore koji već imaju klauzulu za trgovinu bez američkog dolara.

I Rosnjeft je takođe zainteresovan za diversifikaciju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.