Procurela pisma pokazuju strah od odluka na COP28: OPEK odbio da komentariše

Izvor: B92, 08.Dec.2023, 22:04

Procurela pisma pokazuju strah od odluka na COP28: OPEK odbio da komentariše

Više nezavisnih izvora potvrdilo je da su dokumenti autentični, ali i da je OPEK odbio da komentariše.

Naime, udruženje proizvođača nafte iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) upozorilo je svoje zemlje članice sa da bi "pritisak zbog korišćenja fosilnih goriva mogao da dođe do tačke sa nepovratnim posledicama", preneo je Gardijan navodeći kao izvor "procurela" pisma u čiji je imao uvid.

OPEK je u pismima, koja je zemljama članicama poslao tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << samita COP28, naveo da "postepeno ukidanje fosilnih goriva" ostaje na pregovaračkom stolu na samitu UN o klimi u Dubaiju i apelovao na naftne države da "proaktivno odbace svaki tekst ili formulu koji cilja na energiju, odnosno fosilna goriva, a ne na štetne emisije gasova".

Novinske agencije Blumberg i Rojters koje su prenele ovu vest danas, navele su da je više nezavisnih izvora potvrdilo da su dokumenti autentični, ali i da je OPEK odbio da komentariše.

Gardijan ističe da nije potvrdio autentičnost dokumenata, ali i da OPEK nije odgovorio na zahtev londonskog lista za komentar.

Pisma ukazuju na obim straha OPEK-a da bi COP28 mogao da predstavlja prekretnicu u borbi protiv nafte i gasa, za koju kažu da "dovodi prosperitet i budućnost naših ljudi u opasnost".

Identična pisma od 6. decembra, potpisana od Haitama Al Gaisa, kuvajtskog izvršnog direktora za naftu i generalnog sekretara OPEK-a, poslata su na adresu 13 članica OPEK-a, među kojima su Saudijska Arabija, Iran, Irak i Nigerija.

Ove zemlje trenutno poseduju 80 odsto svetskih rezervi nafte i proizvele su oko 40 odsto svetske nafte tokom poslednje decenije.

Pismo je, takođe, poslato Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koje su takođe član OPEK.

Više od 100 zemalja želi da konačna odluka samita COP28 bude poziv da se postepeno ukidaju fosilna goriva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.