Probni završni ispit 24. i 25. aprila

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Apr.2015, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Probni završni ispit 24. i 25. aprila

U okviru probnog završnog ispita, učenici osmog razreda će u svim osnovnim školama u Srbiji 24. aprila polagati test iz matematike, dok će 25. aprila polagati test iz srpskog odnosno maternjeg jezika i kombinovani test.

Cilj probnog ispita je priprema učenika osmog razreda, nastavnika i škola za završni ispit, saopštilo je juče Ministarstvo prosvete, a prenosi Beta.

Dodaje se da je osim simulacije završnog ispita, cilj organizovanja probnog završnog ispita >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je da se nekoliko sedmica pred završni ispit proceni koliko su učenici spremni za završni ispit i na čemu treba raditi u narednom periodu.

Ministarstvo prosvete saopštilo je i da će u okviru probnog završnog ispita 24. aprila u 12 časova biti test iz matematike, dok će sutradan u 9 časova biti test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Istog dana u 11.30 je kombinovani test (biologija, geografija, istorija, fizika i hemija).

Ministarstvo prosvete je saopštilo da je na svojoj internet stranici www.mpn.gov.rs kreiralo poseban odeljak gde će zainteresovani moći da pronađu sve važne informacije u vezi sa realizacijom završnog ispita u školskoj 2014/2015. godini, kao i da upute pitanja, sugestije ili komentare na mejl zavrsni@mpn.gov.rs.

Osmi razred u školskoj 2014/2015 godini pohađa 69.303 učenika i svi će polagati završni ispit koji će biti u junu a pre toga probni završni ispit.

Završnim ispitom procenjuje se koliko je učenik tokom osmogodišnjeg školovanja ovladao znanjima iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i prirodnih i društvenih nauka (biologija, geografija, istorija, fizika i hemija).

Učenici će, ukoliko to žele, u petak 24. aprila nakon testa iz matematike anonimno popunjavati kratak upitnik za potrebe redovnih istraživanja koje Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja sprovodi na uzorcima u skladu sa zakonskim nadležnostima.

Istraživanja se odnose na razvoj testova, nivoe ostvarenosti obrazovnih standarda, kao i pojedine uslove u kojima se učenička postignuća ostvaruju, navodi se u saopštenju.

Proces uvođenja završnog ispita započeo je juna 2011. godine kada je osmi razred završila prva generacija učenika koja je obrazovana po novom nastavnom planu i programu i postepeno se proširivao do školske 2013/2014. godine kada je realizovan u punom obimu, odnosno učenici su polagali tri testa i to test iz: srpskog/maternjeg jezika, matematike i kombinovani test.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.