Izvor: B92, 21.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problemi s budžetom

Novi Sad, Beograd -- Problemi s budžetom mogli bi dovesti do blokade plaćanja iz državne kase, što će uticati i na lokalnu administraciju.

Iako je među strankama koje pregovaraju o formiranju vlade postignut dogovor da se nastavi privremeno budžetsko finansiranje, to Vojvodini, makar kada je reč o razvojnim ulaganjima, ne znači mnogo.

Privremenim finansiranjem rešava se problem plata zdravstvenih i prosvetnih radnika i zaposlenih u državnim institucijama, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali će Pokrajina morati da sačeka neko vreme kako bi joj bila prebačena značajnija sredstva iz republičke kase namenjena razvoju.

Vojvodini po Ustavu pripada najmanje sedam odsto sredstava iz republičke kase. U ovom trenutku se ne zna koliko je to novca pošto nije usvojen budžet za 2007. Ipak, pokrajinska administracija očekuje da po tom osnovu dobije nekoliko desetina milijardi dinara.

Dobar deo tog novca, očekuje se oko 200 miliona evra, biće namenjen kapitalnim ulaganjima. Međutim, dok se ne usvoje republički i pokrajinski budžeti, pokrajinski razvojni fondovi će morati da sačekaju na značajniju finansijsku injekciju, kaže pokrajinski sekretar za finansije Jovica Đukić.

"Mi godinama imamo Fond za razvoj, koji je sada uskraćen za dodatnu finansijsku injekciju kojom bi mogao da nastavi sa značajnijim uplivom na zapošljavanje i različite konkurse i programe, imamo Garancijski fond, Fond za razvoj poljoprivrede i, naravno, Fond za kapitalna ulaganja, a svi oni sada trpe", kaže Đukić.

Pokrajinska administracija mogla bi da usvoji svoj budžet na osnovu prošlogodišnjeg viška i projekcije potrošnje. To bi, s druge strane, malo značilo korisnicima budžeta, ako on postoji samo na papiru ili je znatno manji od objektivno potrebnog.

"Ni Republika ni Pokrajina posle 31. marta ne mogu biti na privremenom finansiranju, osim ako se zakon ne izmeni. Mi možemo doneti budžet, imamo nešto sredstava od prošle godine, ali to nije onih 200 miliona evra koje očekujemo u Fondu za kapitalna ulaganja i to nije budžet kakav očekujemo da bude, dakle budžet veći od 45 milijardi dinara", kaže predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić.

U pokrajinskoj administraciji smatraju da gubici još mogu biti nadoknađeni, ali isto tako kažu da bi bilo mnogo bolje da se neko rešenje što pre nađe kako ne bi bio izgubljen još jedan kvartal koji je mogao biti iskorišćen za razvoj privrede.

I Beograd na privremenom finansiranju

Zbog nepostojanja vlade i budžeta za tekuću godinu, grad Beograd je na privremenom finansiranju.

Gradski čelnici smatraju da nema potrebe da čekaju da se pitanje finansiranja reši na republičkom nivou i nameravaju da se predlog budžeta za glavni grad nađe pred odbornicima u aprilu.

Sredstva koja će napuniti beogradski budžet se već znaju, a od Republike zavise samo projektovana stopa inflacije i iznos sredstava koji će Republika odrediti za Beograd, kaže za B92 član Gradskog veća zadužen za finansije Dušan Bajec.

Zbog nepostojanja budžeta Beograda za 2007, zdravstvene ustanove koje su od ove godine u nadležnosti grada još nemaju stavku u budžetu.

Utvrđivanje sredstava u gradskoj kasi omogućiće i početak investicija čija je realizacija odložena zbog privremenog finansiranja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.