Problemi mladih bačkih stočara

Izvor: B92, 20.Jun.2011, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problemi mladih bačkih stočara

Sombor -- Loša infrakstruktura je jedan od razloga zbog koga mladi vrlo često napuštaju selo. Meštani Rančeva kod Sombora su ipak ostali na svojim imanjima, za sada.

U tom somborskom selu infrastrukture gotovo i da nema.

Na svega osam kilometara od Sombora nalazi se selo koje ima najviše krava po glavi stanovnika u Bačkoj. Rančevo ima 180 stanovnika i kako meštani procenjuju 1.200 krava. Svakog dana ovo selo proizvede 5.000 litara mleka.

Međutim osim onog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što ima - dobre stočare i puno krava - sve ostalo rančevo nema. Nema : tekuću vodu, kanalizaciju, fiksnu telefoniju i najgore od svega - nema put. Na samo osam kilometara od centra grada kamioni dolaze po mleko makadamom.

"Ima tu mladih ljudi 30, 50 koji su njegova generacija, ali nemaju infrastrukturu", kaže stočar Jovan Trifunović.

Njegove kolege Goran Tucaković i Risto Trivunović navode da je najveći problem to što nema vode i što nema puta.

I pored toga što bi želeli da sagrade savremena izmuzišta stačari Rančeva to ne mogu jer nemaju tekuću vodu i nemaju dovoljno jaku struju.

Rančevac Spomenko Terzin kaže da su probali da traže od opštine, međutim, samo su "došli, pogledali i otišli".

Poslednja investicija opštine u selo zabaležena je davne 1968. godine kada je selo dobilo struju - za sadašnje potrebe neadekvatnog napona. Stariji domaćini u selu pretpostavljaju da će teško zadržati omladinu ukoliko se uskoro nešto ne promeni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.