Problemi evrozone podižu cenu zlata

Izvor: S media, 02.Jun.2010, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problemi evrozone podižu cenu zlata

Cene zlata u trgovanju u utorak rasle su već sedmi dan za redom, zbog strahovanja investitora od usporavanja ekonomskog rasta u Evropi i zategnute situacije nastale posle izraelskog napada na flotilu brodova sa humanitarnom pomoći za sektor Gaze.

Zlato se juče na berzama prodavalo po ceni od 1.220,75 dolara za finu uncu (31,1 gram) u poredjenju sa 1.214,20 na zatvaranju u ponedeljak, dok su cene na Njujorškoj berzi za isporuke u avgustu poskupele za 0,5 odsto, na 1.221,3 dolara >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << za finu uncu.

"Evropa je opterećena strukturnim problemima koji teško da će se regulisati u bliskoj budućnosti", rekao je za agenciju Blumberg analitičar "CWA Global Markets" Tobi Hasal, dodajući da će "investitori i dalje verovati u moguće pogoršanje i stimulisati tražnju zlata".

U prethodna dva meseca, cena "žutog metala" je porasla za 8,3 odsto, a rekord od 1.249,40 dolara za finu uncu je dostignut na trgovanju 14. maja. Ovakav rast cena zlata rezultirao je spekulacijama na tržištu, zbog mogućeg usporavanja ekonomskog rasta Evrope i narastanja krize javnih dugovanja.

"Cena zlata zavisi od dogadjanja u Evropi i njenih dužničkih problema", ukazao je analitičar "Standard Bank" Valter de Vet.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.