Problematični krediti čine 17,1 odsto ukupne sume kredita

Izvor: Blic, 22.Jun.2011, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problematični krediti čine 17,1 odsto ukupne sume kredita

BEOGRAD - Ukupni (bruto) krediti bankarskog sektora, sa kašnjenjem u otplati dužim od 90 dana, na kraju prvog tromesečja 2011. godine iznosili su 283 milijardi dinara i činili 17,1 odsto ukupno odobrenih (bruto) kredita, objavila je Narodna banka Srbije.

Apsolutno i relativno povećanje problematičnih kredita je nastavljeno tokom prvog tromesečja, rezultirajući povećanjem učešća u ukupnim kreditima u poređenju sa 16,9 odsto na kraju 2010. godine.

Struktura >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kategorija plasmana koji čine ukupne problematične kredite je značajno promenjena u odnosu na prethodno tromesečje.

Problematični plasmani privredi - javni i privatni sektor, sa nivoom od 196 milijardi dinara, sada čine 69 odsto ukupnih problematičnih plasmana, dok su u prethodnom tromesečju bili 72 odsto.

Stanovništvo sa nivoom od 40 milijardi dinara čini 14 odsto, dok sve ostale kategorije beleže povećanje od 11 milijardi, dostižući nivo od 47 milijardi, i čineći na kraju prvog tromesečja 17 odsto ukupnih problematičnih kredita.

Ukupni problematični krediti privrede, isključujući javna preduzeća, na kraju prvog tromesečja 2011. godine iznosili su 196 milijardi dinara.

Njihovo učešće u ukupno odobrenim kreditima toj kategoriji iznosilo je 22,1 odsto, što predstavlja povećanje na nivou od 0,3 procentna poena, u odnosu na kraj prošle godine.

Sektori sa najvećim nivoom pokazatelja učešća problematičnih kredita su poljoprivreda sa 35,8 odsto, prerađivačka industrija - 24,3 odsto, obrazovanje i poslovanje nekretninama - 24 odsto, građevinarstvo - 20,3 odsto, trgovina - 19,5 odsto i saobraćaj, hoteli i restorani, komunikacije - 15,6 odsto.

Ukupan iznos problematičnih kredita fizičkih lica na kraju prvog tromesečja 2011. godine iznosio je 49,6 milijardi dinara. U odnosu na prethodno tromesečje problematični plasmani fizičkim licima su neznatno povećani za 0,7 milijardi dinara.

Učešće problematičnih plasmana fizičkim licima u ukupno odobrenim (bruto) plasmanima fizičkim licima iznosilo je 9,1 odsto.

Povećanje učešća plasmana sa docnjom preko 90 dana je registrovano kod kategorija plasmana koji se odnose na zaduženja po kreditnim karticama i stambene izgradnje.

Za kategoriju plasmana odobrenih pozajmica po tekućim računima, kao i kategorije gotovinskih i potrošačkih kredita učešće je smanjeno.

Povezane vesti: Najviše kašnjenja u otplati kredita zbog jačanja evra

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.