Problem za problemom i – propade dogovor

Izvor: B92, 01.Maj.2023, 08:32

Problem za problemom i – propade dogovor

Komunistička partija Kube otkazala je ovogodišnju proslavu Međunarodnog dana rada, 1. maja u Havani, zbog nestašice benzina.

Predsednik Kube Migel Dijaz-Kanel rekao je da ostrvo dobija samo dve trećine benzina koji mu je potreban i da je nedostatak posledica toga što zemlje dobavljači ne ispunjavaju ugovorene sporazume, preneo je britanski list "Gardijan".

Horhe Pinjon, direktor Univerziteta Teksas na programu za energetiku i životnu sredinu u Latinskoj Americi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Karibama u Ostinu, rekao je da je ovo aluzija na Venecuelu.

Dve socijalističke zemlje imaju sporazum o razmeni od 2000. godine: Kuba šalje Venecueli lekare, nastavnike i navodno kontraobaveštajne agente u zamenu za pošiljke sirove nafte. Čini se da je taj dogovor sada propao.

"Poslednje dve decenije Venecuela je gubila taj prihod time što nije prodavala tu naftu na međunarodnom tržištu“, rekao je Pinjon.

On je naveo da smatra da su upravo došli do tačke u kojoj više ne mogu da nastave da obezbeđuju naftu bez gotovine Kubancima.

Izvoz Venecuele na Kubu opao je za oko 50 odsto tokom protekle decenije pošto je ukupna proizvodnja nafte opala zbog korupcije, lošeg upravljanja i sankcija.

Rat u Ukrajini je doneo novu dinamiku, pa je, nakon što je sankcionisao rusku naftu i gas, Vašington je prošlog novembra izdao Ševronu dozvolu za izvoz venecuelanske nafte u SAD po prvi put posle mnogo godina.

Ovo je donelo Kubi probleme: na ostrvu ima dosta sirove nafte, ali je niskog kvaliteta i rafinerije nisu u stanju da je prerade. Venecuelanska nafta visokog kvaliteta, čini se, sada ide u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.