Problem u naplati potraživanja

Izvor: S media, 29.Dec.2009, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problem u naplati potraživanja

Rezultati posebnih istraživanja Instituta za ekonomska istraživanja (IZIT) pokazuju da oko 90 odsto anketiranih industrijskih preduzeća ima problem u naplati potraživanja, a time i u obezbedjenju likvidnosti poslovanja, izjavio je danas saradnik tog instituta Saša Djogović.

On je na godišnjoj konferenciji IZIT-a ukazao da se za naplatu izdatih faktura najčešhe koriste kompenzacija (u 46 odsto slučajeva), prolongiranje rokova naplate (39 odsto) i vodjenje sudskog postupka >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << (10 odsto slučajeva).

Pet procenata anketiranih privrednika kao krajnju meru u rešavanju problema u naplati potraživanja navelo je pribegavanje otpisu dela potraživanja.

Pomenuta istraživanja sprovedena su u decembru ove godine na uzorku od 200 preduzeća iz različitih oblasti industrijske proizvodnje i ukazuju da je u proteklom periodu 60 odsto anketiranih preduzeća pribeglo meri otpuštanja zaposlenog osoblja.

U trećini slučajeva razlog za redukciju broja zaposlenih bio je manjak uposlenosti kapaciteta, a u 62 odsto slučajeva restruktuiranje postojećih proizvodnih kapaciteta.

Rezultati pomenutih istraživanja pokazali su i da petina od onog dela anketiranih koji još uvek nisu pribegli meri otpuštanja zaposlenih, planira da u taj proces udje krajem ove ili početkom sledeće godine.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.