Problem otpada u Zastavi

Izvor: B92, 17.Jan.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problem otpada u Zastavi

Kragujevac -- Grad Kragujevac namerava da građevinski otpad iz "Zastave" premesti na postojeću deponiju u selu Opornica. Meštani se bune jer smatraju da je šut zagađen.

Da bi počela realizacija posla sa "Fijatom" iz kruga "Zastave" najpre treba ukloniti više od 23 hiljade tona građevinskog otpada nastalog rušenjem fabričkih hala tokom bombardovanja. Šut će najverovatnije biti odložen na deponiju za odlaganje šljake iz gradske Toplane u selu Opornica. Međutim meštani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ističu da neće dozvoliti da se otpad premesti u njihovo selo.

Građevinski otpad iz kruga "Zastave” trebalo bi, po zahtevu menadžmenta Fijata, da bude uklonjen.

Grad Kragujevac je preuzetu obavezu da obezbedi lokaciju ispunio poronalaženjem mesta za odlaganje šuta u selu Opornica na pet kilometara od centra Kragujevca, kaže zamenik gradonačelnika tog grada Nebojša Zdravković.

"Planirano je da se krene tokom iduće nedelje. Obezbeđena je lokacija u Opornici, lokacija koja pripada energetici, i pošto se radi o građevinskom materijalu i pošto postoje sve potvrde o kategorizaciji otpada, da nije radioaktivan i ostalo, to što se meštani sela Opornica bune mogu samo da komentarišem da on nisu upoznati da je materijal potpuno bezopasan”, ocenjuje Zdravković.

Direktor grupe "Zastava vozila” Zoran Radojhević izjavio je za B92 da ih gradske vlasti još uvek nisu zvanično obavestile o lokaciji za odlaganje otpada, iako su obavezu preuzeli pre šest meseci.

Dislokacija šuta trebalo je da počne još u novembru. Ovaj otpad u svom selu ne žele ni meštani Opornice.

Kažu da već 30 godina imaju problema sa šljakom i pepelom koji tu odlaže gradska Toplana, a dovoženje šutra iz Zastave na isto mesto prevršilo bi svaku meru.

Dok je radio u "Zastavi” Petar Petrović bio je rukovodilac za hemijske akcidente. Na osnovu iskustva iz fabrike tokom bombardovanja on sumanja da je šut koji treba da bude deponovan u njegovom selu bezopasan.

"Ja sam radio u (Zastava) kamionima, nije imalo pirilena gde je srušeno. Međutim, poslali smo ljude da raščišćavaju, svi ti koji su na raščišćavanju bili, uglavnom koji su radili, njih danas više nema”, kaže Petrović.

"Šta je sad to? Da li je to merenje bilo dobro, da li je i danas dobro, mi ne znamo. Mi se plašimo toga i ne želimo da to bude kod nas, na našoj teritoriji”, navodi on.

Podršku mešstanima pružaju i aktivisti pokreta zelenih "Breza”.

"Gradske vlasti su mi dale samo opšte podatke da je sve u redu, bez nekih mernih jedinca, bez parametara šta je rađeno i šta je mereno. U tim parametrima nigde ne stoji pirilen kao sredstvo koje je opasno po životnu sredinu”, tvrdi Dragan Stojavić iz pokreta "Breza”,

"Pošto se radi o Fijatu, o velikom problemu, velike su uloge u pitanju i veliki su problemi u pitanju. Tako da gradski čelnici žele da reše ovaj problem na taj način što će na silu da zagade ovo okolinu da bi očistili Zastavu. To je glavni problem”, smatra on.

Direktor "Zastava vozila” ističe da će probijanje rokova za uklanjanje otpada svakako uticati na realizaciju posla sa "Fijatom.”

Zamenik gradonačelnika Kragujevca pita se međutim zašto poslovodstvo "Zastave” otpad nije ukolonilo u prethodnih 10 godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.