Problem ljudskog kapitala veliki uteg budućem razvoju Hrvatske

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Sep.2019, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problem ljudskog kapitala veliki uteg budućem razvoju Hrvatske

ANALIZA - Broj nezaposlenih osoba evidentiranih pri HZZ-u ostao je u kolovozu na gotovo istoj razini iz srpnja odnosno zabilježen je blagi porast za 109 osoba (0,1%). 

Tako je krajem kolovoza pri HZZ-u je bilo registrirano 114.498 nezaposlenih osoba. Pri tome je broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih iznosio 11.328 (-39.3% u odnosu na srpanj) dok je iz evidencije nezaposlenih izašlo 11.219 osoba (-31,8%). Od ukupnog broja novo prijavljenih u evidenciju najveći je broj došao >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << iz prerađivačke industrije (16.962 ili 17,7 %), trgovine na veliko i malo (14.055 ili 14,7 %), pružanja smještaja, priprema i usluživanja hrane (8.903 ili 9,3 %) te javne uprave i obrane (8.783 ili 9,2 %). Na navedena kretanja upućivali su i podaci HZMO-a o broju osiguranika koji su u kolovozu zabilježili blagi pad.

U kolovozu je nastavljen pad broja nezaposlenih osoba na godišnjoj razini koji neprekidno traje od travnja 2014. U odnosu na kolovoz 2018. broj nezaposlenih niži je za 19.613 osobe ili 14,6%. Tako je u kolovozu broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih zabilježio godišnji pad za 2.034 osoba (-15,2%) pri čemu je 63,2% (7.157 osoba) od ukupnog broja ušlih u evidenciju kao status prije ulaska navelo radni odnos, dok je 40,3% ušlih u evidenciju kao razlog prestanka radnog odnosa navelo istek ugovora na određeno vrijeme. Broj izlazaka iz evidencije nezaposlenih na godišnjoj razini također je smanjen (-7,5%) pri čemu većina dobnih skupina i sve razine obrazovanja bilježe smanjenje broja izlazaka iz evidencije nezaposlenih.

Iako podaci o nastavku smanjenja broja nezaposlenih osoba naizgled ohrabruju ostaje činjenica kako rast broja zaposlenih ne prati istu dinamiku. Dodatno otežava i problem manjka radne snage osobito prisutan u nekim djelatnostima poput ugostiteljstva i građevinarstva koji se pokušava riješiti uvoznim kvotama. Prilagodba obrazovnog sustava potrebama na tržištu rada odnosno usklađivanje ponude i potražnje za radnom snagom te općenito problem ljudskog kapitala i dalje ostaje uteg budućem rastu i razvoju Hrvatske.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.