Prnjavorska ergela: Na prodaju 62 lipicanera

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Nov.2015, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prnjavorska ergela: Na prodaju 62 lipicanera

PRNJAVOR - Stečajni postupak u prnjavorskoj ergeli, koji je zbog neriješenh imovinsko-pravnih poslova trajao čak četiri godine, priveden je kraju, pa lipicaneri počinju da vraćaju stari sjaj.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS utvrdilo je plan oporavka preduzeća koje ima status javne ustanove.

U prvoj fazi novog organizacionog djelovanja predviđeno je da se broj grla smanji za 62 konja svih starosnih kategorija. Javna prodaja odvijaće se >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << krajem ove i početkom naredne godine.

"Trenutno imamo 149 lipicanera, ali smo nakon sagledavanja postojećeg fonda i neizbježne racionalizacije zaključili da je neophodno da smještajne kapacitete rasteretimo. Sačuvaćemo sve linije i rodove lipicanera i sa novim brojem od 87 grla", kaže direktor ergele Ranko Grubešić.

Vlada Republike Srpske obezbijedila je ove godine 300.000 maraka za rad ergele, a identičan iznos uprava ergele tražiće i za 2016.

U poslovodstvu najstarijeg prnjavorskog preduzeća već se pripremaju i za obilježavanje sedam decenija od osnivanja ergele "Vučijak", koja je zaživjela u aprilu 1946.godine.

(NN/prnjavorlive.info)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.