Izvor: B92, 10.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privremene mere u "Jat"

Beograd -- Ministar za kapitalne investicije kaže da će Vlada uvesti privremene mere u "Jat" ukoliko sindikati ne prihvate pravilnik o podeli plata.

Velimir Ilić je rekao da sindikati do sledećeg četvrtka treba da prihvate pravilnik koji je predložila komisija Vlade Srbije za "Jat". Ilić je posle sednice Vlade Srbije, na kojoj su predstavljene mere za rešavanje problema u "Jatu", rekao i da je utvrđeno da je rukovodstvo tog avioprevoznika nesposobno da vodi kompaniju. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ilić je naglasio da će SPO, kome je po koalicionom dogovoru pripalo mesto direktora "Jata", morati da se opredeli za drugu osobu umesto Aleksandra Milutinovića.

"Mi smo u Vladi sve učinili i stvorili platformu, oni imaju masu para koju treba da podele, a kako da je podele ne mogu da se dogovore već osam meseci. Ako to ne reše i ne prihvate ono što im mi predlažemo, kao komisija Vlade, onda će morati da bude ili stečaj ili pre toga, možda kao prva stepenica, privremene mere, a onda, ako ni to ne uspe, seča", rekao je Ilić.

Članovi Sindikata avio-mehaničara "Jata" od četvrtka su u štrajku. Oni su nezadovoljni odnosom Vlade Srbije prema "Jatu". Predsednik Sindikata Dragan Bogdanović kaže za B92 da su avio-mehaničari stupili u štrajk zato što nisu primili plate od novembra, dok su menadžari u kompaniji podelili zarade i povećali ih za 50 odsto.

Bogdanović je ocenio da su izneti stavovi Vlade konačno korak napred, jer je ona ta koja mora da predlaže rešenja za izlazak ove kompanije iz krize. "Da bi odluke Vlade uticale na štrajk avio-mehaničara, mi prvo moramo da dobijemo zvaničnu inforamciju od Vlade - šta je to i koji su konkretni potezi koje će oni preduzeti, da sednemo za jedan sto i da vidimo šta i kako dalje. Ja očekujem od odgovornih u ovoj državi da nas kontaktiraju, da sednemo, da vidimo koji su potezi koji oni predlažu, a mi možemo samo da ih podržimo da "Jat" vrate tamo gde mu je mesto, dakle u vodeće svet kompanije", kaže Bogdanović.

Ministar Ilić je rekao da Vlada želi da u dogovoru sa sindikatima izvrši restrukturiranje "Jata", ali da ta kompanija ne može da napreduje ukoliko svake nedelje neko organizuje štrajkove: "Vlada želi da nabavi nove avione, Vlada intenzivno pregovara i na putu smo da taj problem rešimo sa "Er Basom", "Boingom", letom za Ameriku, Kanadu, ali svaki dan imamo štrajk, interni sukob u kompaniji i onda nas niko ne smatra za ozbiljne prevoznike".

Koji je minimum za rad?

Bogdanović je rekao da će štrajk biti u zakonskom okviru i da će biti održavani svi međunarodni i 30 odsto domaćih letova, ali nije isključio mogućnost potpune obustave rada. "Moram da pomenem da je država potpisala međunarodne konvencije kojima se obavezala da priznaje potpunu obustavu rada. Međutim, ta konvencija se u ovoj državi ne primenjuje. Ako bude potrebno, i na nju ćemo se pozvati. Ja se bojim da nije tako daleko taj dan kada će se to desiti", kaže Bogdanović.

Bogdanović kaže da su svi sindikati prihvatili predlog poslovodstva da raspodela zarada u kompaniji bude izvršena po modelu kolektivnog ugovora iz 1995, ali da je jedino Sindikat pilota odbio taj predlog i tražio povećanje zarada. Bogdanović je dodao da se niko od 607 mehaničara neće vratiti u "Jat" ako Vlada počne da otpušta štrajkače i uvede stečaj u kompaniju, koja godišnje zarađuje 200 miliona evra, a zbog toga što piloti zahtevaju nerealno visoke zarade.

Ministar Velimir Ilić prethodno je rekao da je sindikatima i poslovodstu "Jata" dat rok do petka da reše nesuglasice oko Pojedinačnog kolektivnog ugovra i postignu dogovor o rasponu plata ili će u avio-kompaniju biti uveden stečaj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.