Privredu raduje stabilan kurs

Izvor: Blic, 07.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privredu raduje stabilan kurs

Nama u privredi odgovara stabilan kurs i jednocifrena inflacija. Jedino je u tom ambijentu moguće kvalitetno isplanirati i ostvariti postignute ciljeve - kaže za „Blic" Petrašin Jakovljević, generalni direktor „Metalca" iz Gornjeg Milanovca.

Međutim, kako ističe naš sagovornik, ako se osvrne na prethodnu godinu u kojoj je inflacija po podacima Evropske banke za obnovu i razvoj bila 13 odsto, apresijacija dinara u odnosu na evro 12 odsto, a na dolar 20 odsto, onda se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne može govoriti o nekom ekstra dobrom privrednom ambijentu u Srbiji.

- Kao i svim ostalim izvoznicima, tako i „Metalcu" nije odgovarala apresijacija dinara, a koja nije rezultat jačanja ekonomije zemlje - ističe Jakovljević.

Ipak, bez obzira na stanje u ekonomiji, prošle godine „Metalac" je ostvario 62,5 miliona evra ukupnog prihoda, od toga 5,5 miliona evra profita, kao i rast izvoza od 49 odsto.

- Ovako dobri rezultati su rezultati dobrog i uspešnog poslovanja u dužem vremenskom periodu. Iz godine u godinu „Metalac" beleži sve bolje poslovne rezultate. Mi smo firma koja je okrenuta ka budućnosti, ulaže se u razvoj i kadrove, primenjuje najsavremenija svetska praksa u poslovanju, a iz toga, rezultati dolaze sami po sebi - objašnjava Jakovljević.

Za 2012. godinu „Metalac" je zacrtao ambiciozan plan da ima 120 miliona ukupnog prihoda. Već osam meseci, kako kaže, radi se na strategiji razvoja kompanije do 2012. godine.

- Na sednici upravnog odbora, koja će biti održana 25. maja, strategija će biti usvojena, a njom će biti definisati svi mogući pravci za ostvarenje cilja - 120 miliona evra ukupnog prihoda i 10 miliona dobiti - naglašava Jakovljević.

Problem siva ekonomija

Kroz kanale sive ekonomije prodaje se roba koja neispunjava ni minimum postavljenih standarda sa stanovišta sanitarne ispravnosti, bezbednosti itd., a potrošači su time nezaštićeni. Normalno je da takva roba ima nižu cenu, imajući u vidu njen kvalitet i da za nju nije plaćena carina i PDV. Dobija se utisak da država i ne želi da se ozbiljnije zabavi ovim problemom - ukazuje Jakovljević.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.