Privrednici očekuju rast cena svojih proizvoda i usluga

Izvor: Blic, 06.Jun.2010, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privrednici očekuju rast cena svojih proizvoda i usluga

U sledećem tromesečju gotovo trećina privrednika (29 odsto) računa na rast cena svojih proizvoda i usluga, objavio je Institut za tržišna istraživanja (IZIT) , dodajući da u narednih šest meseci anketirani privrednici računaju i sa naglašenim inflacionim kretanjima.

Najizraženiji cenovni pritisci su na sektoru sirovina i repromaterijala, na kome čak 36 odsto anketiranih proizvođača u naredna tri meseca očekuje povećanje cena svojih proizvoda, a u šestomesečnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predviđanjima njih 45 odsto.

U semestralnim prognozama na rast cena ukazuje 30 odsto privrednika, što je daleko više do 11 odsto, koliko je utvrđeno u prethodnom izveštaju, navodi IZIT, a u naredna tri i u narednih šest meseci samo dva odsto privrednika očekuje smanjenje cena svojih proizvoda.

Razloge za ovako nepovoljne prognoze vezano za kretanje cenovnih pritisaka na srpskom tržištu treba tražiti u neizvesnosti oko dalje poreske politike Vlade SRbije, nedoumica oko dodatnog poskupljenja struje ili gasa i oko turbulencija deviznog kursa dinara, ocenjuje IZIT u svom izveštaju o "Tekućim privrednim kretanjima u Srbiji".

Inače, u aprilu su potrošačke cene porasle za 0,6 odsto u odnosu na prethodni mesec. Inflacija je od početka godine dostigla nivo od 2,5 odsto, a u odnosu na isti perod prošle godine ona je porasla za 4,3 odsto, objavio je IZIT.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.