Privredni rast u 2018. biće 4,2 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Nov.2018, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privredni rast u 2018. biće 4,2 odsto

Ministarstvo finansija objavilo je danas da će privredni rast ove godine iznositi 4,2 odsto, a u 2019. godini 3,5 odsto.

Prvobitna projekcija privrednog rasta za 2018. revidirana je sa 3,5 odsto na 4,2 odsto na bazi kretanja u prvoj polovini godine, uspostavljenih trendova ključnih varijabli i kratkoročnih makroekonomskih indikatora, navedeno je u Uputstvu za pripremu budžeta u 2019. i projekcijama za 2020. i 2021. godinu, koje je doneo ministar finansija Siniša Mali.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />U trećem kvartalu nastavljena su pozitivna kretanja iz prve polovine godine i prema fleš proceni Republičkog zavoda za statistiku, rast BDP -a je iznosio 3,7 odsto.

Posmatrano sa proizvodne strane, rast je vođen uslužnim sektorom uz značajan doprinos poljoprivrede, dok je sa rashodne strane rast vođen domaćom tražnjom.

Projektovana stopa realnog rasta BDP-a u 2020. iznosi 4,0 odsto i u 2021. godine isto 4,0 odsto.

Očekuje se da će investicije, uz ličnu potrošnju, zadržati ulogu nosioca rasta posmatrano sa rashodne strane odnosno da će glavni izvor rasta sa proizvodne strane biti uslužni sektor, uz značajan doprinos građevinarstva i poljoprivrede.

Izvoz će ostvariti rast od 9,2 odsto, ali će usled povećanih potreba privrede za repromaterijalom, kao i sredstvima za rad, biti praćen povećanim uvozom za 9,8 odsto.

Takva dinamika spoljne trgovine će za posledicu imati blago negativan doprinos neto izvoza na ukupnu stopu privrednog rasta.

Privredna aktivnost tokom 2018. godine beleži snažan rast nošen intenziviranom investicionom aktivnošću i većom ličnom potrošnjom domaćinstava, što korespondira sa značajnim rastom građevinarstva i uslužnog sektora posmatrano sa proizvodne strane BDP, koji su praćeni postojanim povećanjem obima industrijske proizvodnje i daleko boljom poljoprivrednom godinom od prošlogodišnje.

U prvoj polovini 2018. godine zabeležena je realna stopa privrednog rasta od 4,9 odsto.

Elektroenergetski sektor ulazi u fazu oporavka, prerađivačka industrija i uslužni sektor beleže stabilan rast, izgledi za poljoprivrednu proizvodnju su iznad očekivanja, a ubrzanje građevinskog sektora predstavlja najznačajniji izvor dodatnog rasta.

Sektor usluga je dominantan nosilac rasta, dok rapidno povećanje građevinske aktivnosti od oko 25 odsto obezbeđuje rast iznad očekivanog.

Poljoprivredna proizvodnja takođe beleži dvocifreno povećanje kreirane bruto dodate vrednosti za oko 13 odsto, dok industrija produkuje oko 4,0 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Posmatrano po komponentama upotrebe, rast je vođen investicijama, koje u prvih šest meseci beleže povećanje od preko 13 odsto i privatnom potrošnjom.

Obim spoljnotrgovinske razmene je povećan, izvoz je u prvoj polovini godine veći za više od osam odsto, dok je rast uvoza nešto brži usled pojačane tražnje za repromaterijalom i investicionom opremom.

U 2019. se očekuje nastavak povećanja životnog standarda stanovništva, kao i investicione aktivnosti, čime će lična potrošnja i investicije zadržati uloge nosioca rasta i ostvariti realna povećanja od 3,1 odsto i 5,6 odsto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarstvo: Rast BDP-a Srbije biće 4,2%

Izvor: B92, 05.Nov.2018

Ministarstvo finansija objavilo je da će privredni rast ove godine iznositi 4,2 odsto, a u 2019. godini 3,5 odsto.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.