Privredi trebaju poreske olakšice

Izvor: Blic, 18.Maj.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privredi trebaju poreske olakšice

Među srednjoročnim merama koje Privredna komora Srbije traži od Vlade radi što boljeg odgovora na posledice velike svetske ekonomske krize, svakako moraju da budu olakšice poslodavcima da bismo zadržali radnu snagu, a da nemamo iste izdatke kao kad radimo punim kapacitetom. Dakle, privredi je potrebno smanjenje poreskih opterećenja, kaže u razgovoru za „Blic” Markus Bogdanović, jedan od suvlasnika austrijskog „Atlas holdinga”.



Ova kompanija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je do sada u Srbiju uložila 80 miliona evra, od proizvodnje cementa do izrade opeke, keramičkih pločica i proizvoda od kamena koji su potrebni putnoj industriji. Kao suvlasnici beočinske cementare i vlasnici šabačke „Zorke nemetali” upošljavaju oko 700 radnika, bez cementare, jer o njoj bez saglasnosti „Lafarža” kao partnera ne mogu da govore. Bogdanović kaže da holding ima 6.000 radnika širom sveta i obrt od 650 miliona evra na godišnjem nivou.

Kako se kriza odražava na vaš biznis?

- Krizu osećamo, ali ne u Srbiji kad je reč o keramičkim pločicama, za čiju proizvodnju nam je godišnji kapacitet šest miliona kvadratnih metara, a polovinu izvozimo u Rumuniju, Bugarsku i BiH, gde je kriza veća nego u Srbiji, posebno u Rumuniji. Radimo punom parom, pre svega u arapskom svetu koji uopšte nije pogođen krizom. Ugovaramo veliki posao sa Libijom, gde smo kupili tri cementare, i u tome nam pomažu odlični međudržavni odnosi koje ta zemlja ima sa Srbijom. Globalna kriza biće u zapadnoj Evropi okončana krajem iduće godine, a u Srbiji će se tek za tri godine osetiti boljitak. Bitno je da u tom periodu očuvamo radnu snagu koju smo školovali i koja će nam trebati kada budemo ponovo radili punim kapacitetom, jer sada nema tržišta za naše proizvode. Za sada nismo otpuštali radnike, krizu ne osećaju ni oni ni menadžment, rade odlično i nisu krivi za krizu, tako da posledice snosimo mi, vlasnici. Ali, ako se kriza nastavi, moraćemo otpuštati zaposlene jer se proizvodnja za skladište ne isplati.

Gde bi država mogla da pomogne?

- Veoma je negativan faktor to što cena gasa u Srbiji ima loše tendencije, što utiče na cenu proizvodnje. Ovde je gas skuplji nego igde u okruženju.

Da li vas pogađa dužnički lanac u srpskoj privredi?

- I te kako. Tamo gde je država investitor, tu ima problema jer je prestala da investira u velike projekte, odustala od koncesije, ima stare dugove prema građevinskim firmama, pa otuda nama naši kupci duguju 250 miliona evra. Voleli bismo da država pokrene investicioni ciklus, pogotovo koridor 10. Država ipak mora naći način da postane najveći investitor i spase privredu od kolapsa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.