Privredi 77 mlrd. dinara kredita

Izvor: B92, Beta, 05.Feb.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privredi 77 mlrd. dinara kredita

Beograd -- Vlada Srbije usvojila je uredbe o odobravanju kredita privredi za održavanje likvidnosti, investicije i za nabavku trajnih potrošnih dobara.

Odobravanje kredita privredi i građanima počeće za dve sedmice, kažu u Vladi

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić najavio je da će Vlada Srbije sledeće sedmice potpisati prve ugovore sa bankama za odobravanje podsticajnih kredita za ublažavanje efekata ekonomske krize, kao i da će odobravanje kredita >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << privredi i građanima početi za dve sedmice.

Mere Vlade Srbije za prevazilaženje krize omogućiće prevazilaženje posledica ekonomske krize, kazao je on, kojima će uz kreditne linije iz inostranstva u vrednosti od 45 miliona dinara, omogućiti odobravanje 122 milijarde dinara kredita za privredu i kupovinu domaćih proizvoda.

Kako je naveo Dinkić, šest od ukupno 35 banaka u Srbiji ne ispunjava uslove Vlade za uključivanje u program mera za podsticanje privrede i kupovine domaćih proizvoda, ali nije precizirao o kojim bankama je reč.

Uslov da banke učestvuju u programu je da su u poslednja tri meseca 2008. godine odobrile više kredita nego u trećem tromesečju prošle godine rast kreditnih plasmana, a, kako je dodao, spisak banaka koje učestvuju u programu će se revidirati svaka tri meseca.

Prema tim merama, iz budžeta će biti izdvojene dve milijarde dinara za subvencionisanje 40 milijardi dinara kredita za likvidnost, koje će odobravati komercijalne banke. Prema odluci države najmanje 50 odsto ovih kredita predviđeno je za izovznike. Krediti će se odobravati po kamatnoj stopi koja će ići najviše do 5,5 odsto, a predviđeni rok otplate je do 12 meseci.

Maksimalni iznos kredita zavisiće od veličine preduzeća, pa će tako preduzetnička radnja moći da povuče kredit u maksimalnom iznosu do 20.000 evra, a malo preduzeće do 50 zaposlenih imaće mogućnost da povuče kredit do 50.000 evra. Za srednja preduzeća, koja imaju od 50 do 250 zaposlenih, maksimalni iznos kredita je 500.000 evra, a velika preduzeća koja imaju više od 250 zaposlenih moći će da povuku do dva miliona evra.

Ranije je najavljeno da će ove kredite po naznačenim kamatnim stopama moći da koriste isključivo preduzeća koja zadrže isti broj zaposlenih. Kako navode u Vladi ukoliko ipak dođe do otpuštanja, preduzećima će biti zaračunata kamata po tržišnim uslovima.

Država podstiče investicione i potrošačke kredit

Ključnu reč u odobrenju kredita imaće komercijalne banke

Drugi deo paketa mera odnosi se na subvencionisane kredite za investicije, gde će garant biti Garancijski fond. Ukupna sredstva planirana da se ovim putem plasiraju privredi iznose 17 miliona dinara.

Fond za razvoj obezbediće 30 odsto te sume, dok će poslovne banke obezbediti 70 odsto. Fond će takođe garantovati 75 odsto plasmana.

Kamatna stopa za ove kredite je 6 odsto, odnosno euribor + 4 odsto, a rok otplate je tri do pet godina uz poček od šest do 12 meseci.

Preduzetničke radnje će za investcije po ovim uslovima moći maksimalno da se zaduže do 30.000 evra, mala preduzeća do 200.000 evra, srednja preduzeća do 1,5 miiona evra, a velike kompanije do četiri miliona evra.

Država je predvidela i treću grupu kredita koji su osim privredi, namenjeni i građanima. Reč je o subvencionisanju kamatne stope za potrošačke kredite za nabavku dobara koja su isključivo proizvedena u Srbiji.

Subvencijom od jedne milijarde dinara, vlada će omogućiti komercijalnim bankama da plasiraju kredite vrednosti od 20 milijardi dianara, a ovi krediti biće namenjeni kupovini automobila, poljoprivredne mehanizacije, namštaja i podnih obloga, bele tehnike i kućnih aparata.

Krediti će biti odobravani po kamatnoj stopi od 4,5 odsto za automobile, i do 6 odsto za ostale proizvode. Rok otplate za kupovinu automobila biće od 5 do 7 godina, a za ostale proizvode do 5 godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.