Privreda u kovidu imala rezultate - dobra pozicija za 2021.

Izvor: B92, 17.Jan.2021, 14:23

"Privreda u kovidu imala rezultate - dobra pozicija za 2021."

Beograd -- "Privredne aktivnosti iz prethodnih godina omogućile su da domaća privreda možda bude otpornija, snalažljivija i vitalnija u odnosu na druge."

To je izjavio danas državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović, komentarišući otpornost na posledice pandemije kovida.

On je ocenio da bi to trebalo u narednom periodu da potvrdi i zvanična statistika i dodao da domaće i inostrane analize potvrđuju da je Srbija, u protekloj godini, bila najuspešnija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosno broj jedan, u Evropi, kada je o rastu ekonomije reč.

Stevanović je za Prvi program Radio Beograda rekao da su tako stvoreni uslovi da naša privreda, na početku 2021. godine, obezbedi dobru startnu poziciju za realizaciju očekivanja i projekcija - kao domaćih tako i inostranih, a koje se odnose na rast privrede, privredni razvoj i rast BDP.

To će nam, konstatuje on, omogućiti da budemo prvi u Evropi, ali i da se naša ekonomija vrati na pozicije koje je imala pre kovida, a koje bi trebalo da ima i u tekućoj godini.

Stevanović kaže da Ministarstvo privrede nije obustavilo realizaciju ni jednog investicionog subvencionisanog projekta, da su nastavljeni oni koji su najavljeni i ugovoreni i dodaje da je zbog eksternih dešavanja realizacije nekih projekata neznatno prolongirana.

Istakao je da je sav novac projektovan za podsticaj investicija gotovo potrošen prošle godine i dodao da je za tu svrhu u 2021. godini izdvojeno više od 15 milijardi dinara.

"Nastavićemo da, kroz kredite, subvencionišemo sektor malih, mikro i srednjih preduzeća i preduzetnika", istakao je Stevanović.

Deo od dve milijarde dinara biće iskorišćen za program opreme koji se sprovodi u saradnji sa poslovnim bankama, preko Fonda za razvoj realizovaće se razvojni program, kao i "start ap" krediti.

Stevanović je istakao da je novina da će Ministarstvo privrede dati snažnu podršku ženskom preduzetništvu.

On kao posebno značajnu za privredu ističe saradnju sa Evropskom investicionom bankom (EIB) u okviru koje će srpska privreda raspolagati sa 200 miliona evra za mala i srednja preduzeća.

"Polovina će biti namenjena investicionim ulaganjima pod vrlo povoljnim uslovima, a druga za likvidnost i obrtna sredstva", objasnio je on.

Stevanović je najavio nastavak privatizacije i dodao da se partnerima iz Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) privodi kraju izradu dokumentacije Strategije politike državnog vlasništva kojom će privatizacija državnih privrednih društava i preduzeća staviti pod jedan krov i definisati politiku rešavanja tog sektora.

To će biti učinjeno pre svega kroz uvođenje modela korporativnog upravljanja za javna preduzeća, preduzeća iz portfelja privatizacije i drugih strateški važnih preduzeća.

"To će biti još jedan dodatni zamajac za pozitivna fiskalna kretanja, dodatno će se unaprediti prihodna strana budžeta, bilansi preduzeća će se unaprediti, a dividende koje pripadaju drežavi će biti veće", rekao je Stevanović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.