Privreda nema poverenja u sistem sankcionisanja sive zone

Izvor: Beta, 17.Sep.2014, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privreda nema poverenja u sistem sankcionisanja sive zone

BEOGRAD, 17. septembra 2014. (Beta) - Privrednici u Srbiji nemaju poverenje u sistem sankcionisanja firmi koje posluju mimo zakona, pokazalo je drugo istraživanje stavova privrede o sivoj ekonomiji, koje je sprovedeno u okviru Projekta jačanja konkurentnosti.

"Samo tri od 10 privrednika veruje da će preduzeća koja posluju u sivoj zoni biti otkrivena, svaki peti misli da će to preduzeće biti kažnjeno, a tek svaki osmi da će kazna biti naplaćena", navodi se u istražvanju koje su >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << uradili Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (Naled) i Američka agencija za medjunarodni ekonomski razvoj (USAID).

Kako se navodi, privrednici su, kao i u prvom istraživanju iz maja, u visokom procentu, odnosno njih 70 odsto, istakli da postojanje sive ekonomije nije opravdano, a ohrabruje i podatak da je udeo onih koji tvrde da je država odlučna da se izbori sa ovim problemom povećana sa 42 na 48 odsto.

Prema istraživanju, nepoverenje u sistem sankcionisanja doprinelo je da procenat onih koji ne bi prijavili nelojalnu konkurenciju ostane gotovo nepromenjen. Svaki drugi privrednik smatra da to nije njegov posao već posao državnih institucija, navode Naled i USAID.

To istraživanje, koje je predstavljeno danas u beogradskom Medija centru, pokazalo je da privreda suzbijanje sive ekonomije stavlja na prvo mesto liste prioriteta Vlade.

U vrh liste privrednici su svrstali i smanjenje poreza i doprinosa, kao i reformu javnog sektora, a promena koju su veoma pozitivno ocenili u odnosu na majsku anketu jeste uklanjanje restriktivnih pravila zapošljavanja usled izmena Zakona o radu.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.