Privreda dužna 20 milijardi evra

Izvor: B92, 24.Mar.2011, 03:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privreda dužna 20 milijardi evra

Beograd -- Privreda Srbije bankama, što stranim, što domaćim, duguje 19,66 milijardi evra, što je 11.135 evra po svakom zaposlenom u zemlji.

Privatni sektor, s druge strane, potražuje milijarade i milijarde od države. Samo lokalna javna preduzeća privredi nisu platila oko 39 milijardi dinara.

Koliko tek preduzeća međusobno duguju skoro je nemoguće utvrditi, a najgrublje procene govore da je reč o oko tri do četiri milijarde evra.

Proizvođači na novac >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za isporučenu robu u Srbiji u proseku čekaju 128 dana. Deo dugovanja se nikada ne naplati. Na svoj novac u Srbiji najduže čekaju građevinske firme. U proseku - 236 dana. Preduzeća u elektroenergetici novac čekaju oko 204, a proizvođači prehrambenih proizvoda 186 dana.

KASNE SA RATAMA

Prema podacima Kreditnog biroa, 14,6 odsto firmi kasni sa otplatom rata više od 15 dana. Ta brojka je značajno porasla u odnosu na isti period lane. Istovremeno, kod preduzetnika neredovnost u isplati rata iznosi 12,2 odsto.

"Republika se trudila da izmiri dugovanja prema građevinskoj industriji i rokovi su sa šest meseci spali na oko četiri meseca", kaže Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca.

On navodi da su "poseban problem državna, neprivatizovana, preduzeća. Mnoga su zbog nagomilanih dugovanja otišla u stečaj. Pre krize oko sedam odsto dugova nikada nije naplaćivano, a sada je taj procenat i dupliran. Dužnici odu u stečaj ili daju nenaplative menice, a neki nude da umesto novca potraživanja isplate u robi ili uslugama".

Rezultat lanca potraživanja je 64.437 preduzeća i radnji u blokadi. Na naplatu im je pristiglo 226,2 milijarde dinara, i to bez obračunate kamate.

Iz besparice poslednje tri godine ni na dan nije uspelo da se iščupa 19.402 firme. Toliko ih je steklo uslov za automatski stečaj tokom prošle i ove godine, a među njima je već 9.524 ugašenih.

S druge strane, suočeni sa nelikvidnošću, i privatnici nisu redovni u isplaćivanju svojih obaveza prema državi. Poslednji podaci pokazuju da svega 26,25 odsto njih poreze i doprinose namiruje u predviđenom roku. Svega 18,23 odsto poslodavaca uspeva na vreme da isplati zaradu zaposlenima, a 18,54 odsto njih sa platama kasni više od tri meseca.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svako nekom duguje

Izvor: Capital.ba, 24.Mar.2011

BEOGRAD, Privreda Srbije bankama, što stranim, što domaćim, duguje 19,66 milijardi evra, što je 11.135 evra po svakom zaposlenom u zemlji. Privatni sektor, s druge strane, potražuje milijarade i milijarde od države. Samo lokalna javna preduzeća privredi nisu platila oko 39 milijardi dinara. Koliko...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.