Izvor: Blic, 29.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privatnici ne uvoze, NIS knjiži gubitak

Privatnici ne uvoze, NIS knjiži gubitak

- Udeo NIS-a u snabdevanju domaćeg tržišta uvećan je sa 60 na preko 90 odsto, usled promena cena nafte u svetu za 45 odsto i povećanja kursa dolara od 11,4 odsto tokom ove godine, koje naše tržište ne prati, te se privatnim prometnicima više isplati da kupuju naftne derivate od NIS-a, nego da uvoze i uslužno prerađuju sirovu naftu - tvrdi Nataša Nedeljković, pomoćnik generalnog direktora za promet u Naftnoj industriji Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Ovo je, naglašavaju u NIS-u, posledica smanjenog uvoza sirove nafte, na koji su se obavezali privatni prometnici, i koja bi trebalo da bude jedna četvrtina (odnosno milion tona) od ukupno planiranog uvoza nafte na naše tržište tokom ove godine. Mnogi, međutim, nisu ispoštovali ovakvu obavezu jer, kako i sami tvrde, jeftinije je da plate penale (od nešto ispod deset dolara po toni) za neispunjenje ugovorne obaveze i kupe derivate u rafinerijama, nego da je sami uvoze.

Kako 'Blic' saznaje, veliki deo ove nafte za koju su se obavezali privatnici trebalo je da uveze 'Lukoil' (jedna od najvećih svetskih naftnih kompanija) koji ima sopstvenu sirovu naftu. Ova kompanija, međutim, nekoliko proteklih meseci ne prerađuje već od NIS-a kupuje derivate i plasira ih na tržište. Iako u 'Lukoilu' juče nismo mogli da dobijemo informacije o razlozima zbog kojih ovako posluju, upućeni tvrde da se u svakom slučaju posluje sa gubicima, ali da su veći kada se sirova nafta uveze, plati prerada, a onda plasira na tržište po izuzetno niskim cenama.

- Lukoil je najbolji pokazatelj, pošto imaju svoju naftu, da je ovo neisplativ posao - objašnjava Nebojša Atanacković, predsednik skupštine 'Nafta' a.d.

U četvrtom, poslednjem kvartalu ove godine, privatni uvoznici, među kojima ovog puta nema 'Lukoila', obavezali su se da će uvesti 250.000 tona sirove nafte kako bi se ispunio energetski bilans zemlje. Ako se ni ovog puta to ne ostvari, Naftna industrija Srbije biće primorana na ponovni interventni uvoz, tvrdi Tomislav Mićović, direktor Centra za odnose sa javnošću u NIS-u, i pojašnjava da će na tako nešto morati da se odluče kako bi, kao jedini odgovorni, održali energetsku stabilnost u Srbiji.

- Mi smo se obavezali na uvoz od 40.000 tona u četvrtom kvartalu, ali još uvek ne znamo šta ćemo i kako ćemo. Osnova svega je baš ta računica, da li je manji gubitak uvesti ili platiti kaznu, a kupiti derivate od NIS-a - kaže Atanacković i priča kako je jedno od naftnih udruženja ove godine napravilo gubitak od milion i po dolara na 30.000 tona nafte, što je znatno više od onih deset dolara kazne po toni.

Mićović tvrdi i to da je ovakvim odnosom cena nafte u svetu i kod nas na gubitku i Naftna industrija Srbije, ali da će oni, bez obzira na sve, morati da uvoze. J. S. Polić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.