Privatni časovi za pripremu male mature preko 100.000 dinara

Izvor: B92, 18.Feb.2024, 10:34

Privatni časovi za pripremu male mature preko 100.000 dinara

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić rekao je da je postao trend među roditeljima da uzimaju privatne časove deci za pripremu male mature.

On kaže da roditelji za to izdvajaju velike sume novca - više od 100.000 dinara može da košta priprema za sva tri predmeta.

Kako je rekao za Tanjug, roditelji misle da će imati bolju i kvalitetniju kontrolu nam detetom i njegovima učenjem.

"Što se tiče plaćanja privatnih časova u Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za to se najviše odlučuju roditelji u opštinama Savski Venac, Vračar i Stari Grad. Malo manje, recimo, van Beograda, ali se ipak uzimaju. Privatni časovi su, nažalost, poskupeli sa rastom cena. U proseku se cena kreće negde od 1.500 dinara za jedan školski čas ili 2.500, recimo za dva školska časa. To je cena koje naplaćuju kvalitetni nastavnici", rekao je Antić.

Međutim, kako objašnjava Antić, ono što nije dobro je što roditelji plaćaju nastavnike sličnih struka, na primer za matematiku programere, IT stručnjake ili mašince.  

"Oni sigurno znaju matematiku, ali pedagoški pristup je sasvim drugačiji. Od uvoda do razrade, do zaključka, to je sasvim drugačiji plan od onih nastavnika koji rade u osnovnoj školi i koji pripremaju đake", rekao je on.

Što se tiče škola, i škole vrše pripreme, čak i opštine recimo ili razna udruženja i to je besplatno, podseća Antić.

"U školi je to uglavnom šesti čas ili sedmi čas, između smena. Nekada bude od četiri sata popodne kad nastavnik završi. Mnogo bi bilo bolje rešenje da se subotom to radi - dva časa srpskog, dva časa matematike", istakao je Antić.

Kako objašnjava, i u školama treba da se pripremna nastava organizuje u manjim grupama, a ne u grupi od 30 učenika, jer su manje grupe efikasnije.

"Za savladavanje gradiva je jako bitno da vi imate povratnu informaciju i da možda komunicirate jedan na jedan", naglasio je on.

Zato, kako objašnjava Antić, roditelji se odlučuju da plate privatne časove, ali ističe da to ne znači da će dete da bolje položi malu maturu, jer ako nije učilo na vreme kroz četiri godine teško će sve gradivo savladati za 40 časova.

Ističe da je dualno obrazovanje sve popularnije.   "Mislim da će biti sve više i više razloga da se upisuju škole sa dualnim obrazovanjem. Očigledno je, zato što, recimo u trećoj godini 70 odsto od minimalne zarade se plaća učeniku. Moj je cilj je da se sa investiranjem u đaka krene od prve godine", rekao je on.   Kako je naveo od lekara specijaliste se na primer više plaćaju, zanatlije, poput keramičara, vodoinstalatera, zidara, a da ne zaostaju kozmetičari, frizeri, maseri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.