Izvor: B92, 26.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privatizacija ugostiteljskih objekata u Srbiji

Beograd -- Ministarstvo za privatizaciju Vlade Srbije organizovalo je sastanak s predstavnicima hotelskih i ugostiteljiskih objekata u Srbiji povodom aukcijske prodaje tih objekata. Premijer Zoran Djindjic izjavio je da je cilj sastanka da do kraja godine bude izvrsena privatizacija svih ugostiteljskih objekata. "Ideja je da u hotelima i restoranima u kojima je drzava imala oko 40 odsto akcija bude dovrsena privatizacija, ali i da u drugom delu bude obavljena i privatizacija preduzeca koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su ostala drustvena. Sektor usluga je veoma osetljiv, tu je vazna motivacija zaposlenih, i ako imate jednu svojinu koja ne motivise zaposlene da se bore, onda se to tu najpre oseti. Kada prozivodite celik, na njemu ne mozete da vidite da li je proizveden u nekoj drustvenoj ili drzavnoj fabrici, ali kada vam kelener donese pivo, onda vi mozete da ocenite da li je to drustveno vlasnistvo ili je privatno. U krajnjem slucaju, onda kada hocete da se zalite na kelnera, onda vidite koji je tu vid svojine ", rekao je Djindjic.

Republicki ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahovic objasnio je da je nedopustivo da domaci investitori ne ucestvuju u kupovini hotela u Srbiji. "Bolje je da privatni kapital kupuje vec postojece hotelske objekte, nego da gradi nove. Namera nam je da kroz aukcijsku privatizaciju izgradimo domaci privatni sektor, ali u vrlo jasnim, transparentnim, javnim procesima aukcijske privatizacije. Mi ne zelimo da imamo neke sumnjive komercijalne 'dilove' privatnog i drustvenog sektora ili neke sumnjive statusne promene, pripajanje nekih drustvenih preduzeca privatnim, a da neki drugi privatnici za to ni ne znaju", istakao je Vlahovic. On je dodao da su iz privatizacije ugostiteljskih objekata do donosenja Zakona o restituciji izuzeta 4 hotela koji imaju vlasnike. Prema njegovim recima, glavni problem u privatizaciji tih objekata jeste taj da vecina njih nije uknjizena u zemljisne knjige.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.