Privatizacija, korupcija, monopol

Izvor: B92, 13.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privatizacija, korupcija, monopol

Beograd -- Savet za borbu protiv korupcije dostavio Vladi izveštaj o privatizaciji C marketa u kojem se navode brojne nepravilnosti.

U izveštaju se navodi da je taj postupak istakao nedostatke političkog, pravnog i ekonomskog sistema, koji doprinose opštem rastu korupcije u zemlji. Savet je zaključio da su mnogi učesnici u postupku privatizacije kao i druga zainteresovana lica, vršili brojne zakonske prekršaje koji su doveli do toga da jedna uspešna kompanija doživi ekonomski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sunovrat i praktično nestane sa tržišta.

"Pripajanjem C marketa trgovinskoj mreži kojom je raspolagala Delta, stvoreno je preduzeće koje dominira tržištem, budući da, prema rečima jednog od aktera tog pripajanja, pokriva više od 60 odsto legalnog maloprodajnog prometa", navodi Savet za borbu protiv korupcije.

Ističe se da taj procenat prelazi granicu koju Zakon o zaštiti konkurencije uzima za proglašavanje nekog preduzeća dominantnim na tržištu i koja iznosi 40 odsto.

"Formiranjem dominantnog preduzeća stvaraju se uslovi za zloupotrebu položaja na tržištu to jest za monopolističko ponašanje", navodi se u izveštaju koji je juče dostavljen Vladi Srbije.

Savet za borbu protiv korupcije je naveo i da je neophodno da se utvrde sve činjenice vezane za taj slučaj kao i da Vlada treba da pristupi utvrdjivanju političke odgovornosti onih osoba koje su upletene u radnje koje trenutno nisu kažnjive pozitivnim propisima, ali koje odstupaju od evropskih pravila ponašanja kojima se štiti konkurencija na tržištu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.