Izvor: B92, 08.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privatizacija NIS-a i Rusi

Beograd -- Od formiranja nove vlade zavisi i nastavak privatizacije Naftne industrije Srbije koja je obustavljena pred parlamentarne izbore.

Do sada su se kao najveći favoriti pominjale ruske kompanije, što se u javnosti nezvanično dovodilo u vezu sa podrškom Rusije Beogradu u rešavanju statusa Kosova. Najviše ruskog kapitala uloženo je u Srbiju kada je naftna kompanija Lukoil kupila Beopetrol.

Za razliku od drugih tranzicionih zemalja, ruski kapital je sporo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dolazio u Srbiju, a potom je prošle godine, sada već odlazeći premijer Vojislav Koštunica kao prioritete vlade naveo jačanje političke i ekonomske saradnje sa Rusijom. U međuvremenu, povećana je trgovinska saradnja, odnosno za trećinu je povećan izvoz u Rusiju i uvoz iz te zemlje, a sve više se pominju i ekonomski interesi Rusije u Srbiji.

"Ekonomski interes Rusije je u sektoru energetike, ali i dolazaka na naše tržište zbog raznih povlastica i zbog toga što preko Srbije mogu lakše da se povežu sa tržištem zapadne Evrope", kaže Milan Vukosavljević, prvi savetnik Direkcije za ekonomsku multirateralu u ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

U energetici najvažniji događaj koji predstoji jeste prodaja Naftne kompanije Srbije. U javnosti se prošle godine spekulisalo o tome da je Srbija ponudila da se ruski kapital favorizuje prilikom prodaje NIS-a, a da zauzvrat Rusija stavi veto na nezavisnost Kosova u Savetu bezbednosti: "Ne verujem da bi oni na to pristali jer je njima sada interes da imaju dobre odnose sa Evropskom unijom, koji su veći nego da im se čak NIS ponudi na tacni", kaže Sijka Pištolova, urednica sajta Enerdži obezerver.

Sagovornici B92 kažu da će više ruskog kapitala u Srbiju doći kada sa radom počnu investicioni fondovi: "Ne samo da izvoze, već i da ulažu u Srbiju. Ruskog kapitala je sve više u Evropi i više niko ne pita za njegovo poreklo. Uzimimo, na primer, Crnu Goru, tamo su Rusi kupili veliki broj preduzeća, hotela", kaže Milan Vukosavljević.

Kada je reč o regionu, ruske naftne kompanije prisutne su u Rumuniji i Bugarskoj, a prošle nedelje prodata je i naftna kompanija Republike Srpske ruskom Zarubežnjeftu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.