Priština prekršila i SSP i CEFTA sporazum; Srbija podnosi prijavu

Izvor: B92, 23.Nov.2018, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Priština prekršila i SSP i CEFTA sporazum"; Srbija podnosi prijavu

Beograd -- Premijerka Ana Brnabić izjavila je večeras da će Srbija u ponedeljak podneti formalnu prijavu protiv Prištine zbog nepoštovanja CEFTE.

"Mi ćemo preko vikenda i u ponedeljak podneti prijavu za nepoštovanje CEFTE i od UNMIK-a, pošto je UNMIK potpisnik CEFTE, tražiti otpočinjanje formalnih konsultacija koji su obavezni prethodni postupak pre arbitraže. Čekaćemo na odgovor od UNMIK-a i u ponedeljak ćemo poslati formalnu prijavu", rekla je Brnabić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Paralelno sa tim, kaže Brnabić, gledaćemo kako da pokrenemo postupak pred EU po osnovu kršenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Tu ćemo morati da sarađujemo sa zemljama članicama EU, a pored kršenja SSP-a i CEFTE važno je napomenuti da je u okviru SSP-a jedna od najvažnijih tačaka svakako poštovanje fundmentalnih ljudskih prava", rekla je Brnabić.

Tri najvažnije stvari koje je Priština potpisala kada je reč o SSP je izričita obaveza poštovanja i implementacije CEFTA sporazuma, drugo je obaveza poštovanja svih dogovora sa Srbijom pogotovo iz Briselskih pregovora i treće poštovanje prava da ljudi kupuju proizvode koje žele, da imaju hranu i lekove.

Objasnila je da kada se zabrani srpski proizvod, iako proizvodi nemaju nacionalnost, bilo da je reč o proizvodima kompanija sa većinskim srpskim ili stranim vlasništvom, onda je fundamentalno ljudsko pravo da građanima obezbedite da kupuju proizvode koje žele, da imaju lekove, hranu i da, kako je rekla, ne pravite humanitarnu krizu.

Priština krši SSP i to na fundamentalne načine, što mi ne radimo, jer cenimo međunarodno pravo, poštujemo pravdu i ispunjavamo sporazume.

"Neophodno je da zadržimo i zadržaćemo stabilnost, nećemo nasedati na provokacije i insistiraćemo na vraćanje taksi na normalu da bi razgovori sa Prištinom biti nastavljeni", rekla je Brnabić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.