Izvor: Blic, 08.Nov.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prirodna bogatstva u Ministarstvu ekonomije

Ministarstvo ekonomije priprema nacrt zakona koji će se uskoro naći pred Vladom Srbije i koji predviđa osnivanje nove agencije koja će objediniti rad Akcijskog fonda, Agencije za privatizaciju i Republičke direkcije za imovinu.

Ova nova institucija koja će imati zvučnu skraćenicu AUDI (Agencija za upravljanje državnom imovinom) biće, naravno, u sastavu Ministarstva ekonomije, pa mnogi u ovom predlogu vide želju Mlađana Dinkića da celokupnu državnu imovinu stavi pod >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svoje okrilje. Inače, Direkcija za imovinu brine o imovini, pokretnoj i nepokretnoj, koja se nalazi u svojini Republike Srbije. Nju čine sve nekretnine u kojima se nalaze državni organa, počev od zgrada ministarstava, preko službenih vila i stanova, pa sve do lokalnih samouprava. Tu spada i imovina javnih preduzeća i ustanova sa svim pratećim objektima. Da navedemo samo imovinu EPS-a, elektrane, trafo-stanice, dalekovodi. Zatim sva prirodna bogatstva - zemljište, šume, voda, rudna blaga. U imovinu za koju je nadležna Direkcija spadaju i svi vojni objekti i, uopšte, imovina svih budžetskih korisnika.

Direkcija trenutno nije ni pod jednim ministarstvom, već je izvršni organ Vlade Srbije i sve odluke donosi samostalno. Međutim, ako predloženi nacrt zakona bude izglasan u Skupštini, o sudbini državne imovine brinuće AUDI.

„Novac" je pokušao da dođe do procene koliko vredi imovina koju kontroliše Direkcija, međutim, kako nam je rekao izvor iz Ministarstva finansija, takva procena ne postoji. Ipak, ako se ima u vidu sva pobrojana državna imovina, jasno je da bi svako ko pokuša da je sabere došao do astronomske sume.

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, praktično, upravlja sa šest resora: privredom, privatizacijom, turizmom, zapošljavanjem, ekonomskim odnosima sa inostranstvom i regionalnim razvojem. Pored toga ministar ekonomije pod sobom ima i Akcijski fond i šest državnih agencija - za privatizaciju, privredne registre, licenciranje stečajnih upravnika, razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, strana ulaganja i promociju izvoza, kao i osiguranje i finansiranje izvoza. Kako saznajemo iz izvora bliskih Vladi Srbije, nova agencija treba da se oformi tek početkom naredne godine. Do tada je u planu da se iz nadležnosti Direkcije izuzmu objekti i imovina koja se nalazi pod lokalnom samoupravom, tako da će Direkcija u AUDI ući osiromašena.

Šta obuhvata Direkcija za imovinu

- Zgrade Vlade i drugih državnih organa

- Službene vile i stanovi

- Nekretnine lokalnih samouprava

- Imovina javnih preduzeća i ustanova

- Prirodna bogatstva (zemljište, šume, voda, rudna blaga")

Sastav srpskog AUDI-ja

- Direkcija za imovinu

- Akcijski fond

- Agencija za privatizaciju

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.