Pripremi se za učešće: Usvojene preporuke za nacrt Zakona o kontroli državne pomoći

Izvor: B92, 19.Jul.2019, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pripremi se za učešće": Usvojene preporuke za nacrt Zakona o kontroli državne pomoći

Beograd -- Ministarstvo finansija usvojilo je preporuke NALED-a, Centra za evropske politike i portala EWB koje se tiču nacrta Zakona o kontroli državne pomoći.

Ove tri organizacije su, piše portal European Western Balkans (EWB), u okviru projekta "Pripremi se za učešće", koji finansijski podržava EU, izradile analizu koja pokazuje da postojeće ustrojstvo Komisije za kontrolu državne pomoći otvara prostor za uticaj na "(ne)postupanje Komisije".

Zabrinutost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog trenutnog načina rada Komisije izrazila je i EU u svom godišnjem izveštaju o napretku Srbije.

Među preporukama je i biranje članova Komisije u Skupštini Srbije, iz redova stručnjaka za pravo i ekonomiju, sa nezavisnom stručnom službom i transparentnijim finansiranjem, potom obezbeđivanje finansiranja iz budžeta Srbije, sa posebne linije kao kod Državne revizorske institucije ili Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Povodom donošenja novog Zakona o kontroli državne pomoći u okviru projekta "Pripremi se za učešće", Centar za evropske politike, NALED i portal EWB pripremili su kratak pregled politike sa predlozima za unapređenje organizacionog modela Komisije za kontrolu državne pomoći, u skladu sa preuzetim obavezama iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Projekat finansira Delegacija EU u Srbiji u okviru Programa podrške civilnom društvu (CSF) koji ima cilj jačanje demokratija i procesa integracije u EU kroz osnaživanje civilnog društva da aktivno učestvuje u donošenju odluka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.