Pripreme za razgovore sa MMF-om

Izvor: S media, 19.Avg.2009, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripreme za razgovore sa MMF-om

Predlozi mera koje Vlada Srbije namerava da preduzme da bi uravnotežila budžetske prihode i rashode, još se pripremaju i nije izvesno da će se o njima raspravljati na sutrašnoj sednici Vlade, rečeno je u Ministarstvu finansija.

To ministarstvo je završilo svoj deo posla i premijeru Mirku Cvetkoviću dostavilo predlog mera koje treba da obezbede povećanje prihoda i smanjenje rashoda državne kase, ali o njima treba da se izjasne i ostala ministarstva.

U Ministarstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << finansija ne žele govore o tome šta je predloženo, jer je dogovor da se u javnosti ne objavljuju informacije o predlozima novih mera koje treba da budu predočene Medjunarodnom monetranom fondu, dok se o njima ne postigne saglasnost u Vladi.

Misija MMF-a u ponedeljak, 24. avgusta, stiže u Beograd, kada će početi razgovori sa predstavnicima Vlade Srbije i Narodne banke Srbije povodom revizije tekućeg kreditnog aranžmana u vrednosti oko tri milijarde evra.

Predstavnik MMF-a u Srbiji Bogdan Lisovolik je potvrdio da će u predstojećim razgovorima sa predstavnicima Srbije ta medjunarodna finansijska institucija tražiti "izbalansirane i verodostojne mere koje su usmerene ka obezbedjivanju fiskalne održivosti".

Trenutni deficit budžeta Srbije je 56 milijardi dinara, a rebalansom budžeta za 2009. godinu on je bio ograničen na 70 milijardi dinara.

Najviše sporenja u Vladi izaziva predlog Ministarstva finansija da se povećanjem poreza, pre svega poreza na dodatu vrednost, imovinu i zarade, obebedjuju veći budžetski prihodi.

Ministar ekonomije Mladjan Dinkić je izjavio da će Vlada umestopovećanja poreza u razgovorima sa MMF- om predložiti da se reformom državne uprave smanji udeo javne potrošnje u bruto domaćem proizvodu.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.