Princ odustao od najvećeg buma ikad - gde je taj IPO

Izvor: B92, 24.Avg.2018, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Princ odustao od najvećeg buma ikad - gde je taj IPO

Saudijski naftni gigant Aramko ipak neće izaći na berzu iako je to pompezno najavljivano već mesecima.

Država je, iako zasada tvrdi da nije odustala od potencijalno najveće IPO ikad, izgleda obustavila svoje planove da svog državnog giganta ponudi u javnoj prodaji, saglasni su izvori mnogih svetskih medija. Tako da od izlaska Aramaka na berzu najverovatnije neće biti ništa bar još neko vreme, piše Rojters.

Ministar energetike Khalid al-Falih tvrdi da će vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odlučiti oko IPO kada uslovi za to budu optimalni.

Moćni saudijski prinic Mohamed bin Salman čini se, ipak želi da Aramko lansira na berzu u nekom trenutku, ali IPO je sada manje hitan jer su cene nafte u međuvremenu skočile iznad 70 dolara za barel, što je dalo prostora za disanje tamošnjim finansijama.

Takođe, CNBC sumnja da je Aramko otkazao IPO, moguće je, navode njegovi analitirčari, da je kompanija zastala jer se fokusira na još jedan veliki posao, ali se postavlja pitanje zašto su onda otpušteni savetnici koji su bili angažovani za pripremanje Aramka za berzu.

Bilo kako bilo, očekuje se da, kada jednom izađe, IPO Aramka bude najveći ikada. Saudijanci se nadaju da će privući bar 2.000 milijardi dolara preko berze.

Aramko se još nije oglasio ovim povodom.

Podsetimo, prodaka Aramka trebalo je da bude realizovana u drugoj polovini 2018, i zauzimala je centralni deo u "Viziji 2030", ambicioznom reformskom planu saudijskog princa koji ima za cilj da smanji zavisnost ekonomije Saudijske Arabije od nafte. Aramko ima ukupan uplaćeni kapital od 60 milijardi rijala (16 milijardi dolara) koji je podeljen na 200 milijardi običnih akcija, a Upravni odbor kompanije ima 11 članova.

Akcije Aramka bi mogle biti ponuđene na Njujorškoj, Londonskoj, Tokijskoj i Honkoškoj berzi, iako se princu posebno dopala ideja da bude Njujorška.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.