Izvor: RTS, 27.Jan.2021, 18:20

Primena novog aranžmana sa MMF-om moguća od sredine 2021.

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda Janom Kesom Martejnom o novom aranžmanu koji će Srbija potpisati sa tom međunarodnom finansijskom institucijom. Na sastanku je učestvovao i stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Sebastijan Sosa.
Na onlajn sastanku je dogovoreno da će se sa predstavnicima MMF-a u naredna dva do tri meseca pregovarati o sadržaju novog aranžmana.

Sagovornici su se saglasili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da bi novi aranžman mogao da počne da se primenjuje već sredinom 2021. godine, te da bi dve revizije, koje se obavljaju u toku godine, mogle da se rade svakog juna i decembra dok traje aranžman, saopštilo je Ministarstvo finansija.
Ministar Mali je istakao da će se ovim programom nastaviti sa sprovođenjem strukturnih reformi, kao što su reforma plata u javnom sektoru, reforma javnih preduzeća, fiskalna pravila i reforma tržišta kapitala.
On je podsetio da je Srbija u poslednje dve i po godine, koliko je trajao prethodni angažman, ispunila skoro sve planirane ciljeve – uspostavljena je "švajcarska formula" za rast penzija, formirana Komisija za sprovođenje kapitalnih investicija i usvojena Uredba o upravljanju kapitalnim projektima.
Dodaje da su razdvojene osnovne i sporedne delatnosti u Poreskoj upravi, smanjen je broj organizacionih jedinica u toj upravi tako da ona efikasnije posluje, uspostavljena je jedinica u okviru Ministarstva finansija koja se bavi fiskalnim rizicima, prodat je prvi paket problematičnih potraživanja banaka u stečaju i objavljen poziv za prodaju drugog i poslednjeg paketa.
Mali je zaključio da je važno da Srbija nastavi da radi na reformskim ciljevima, i da postavi osnove za dalji rast privrede, koji će obezbediti bolji kvalitet života građana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.