Prikupio milione: Prodat digitalni autoportret Snoudena

Izvor: B92, 17.Apr.2021, 15:40

Prikupio milione: Prodat digitalni autoportret Snoudena

Uzbunjivač Edvard Snouden prikupio je milione dolara od prodaje digitalne umetnosti za svoju novinarsku fonadaciju.

Autoportret 37-godišnjaka stvoren od stranica američkih sudskih dokumenata na aukciji je prodat za kriptovalutu Eterijum vrednu oko 5,5 miliona dolara, prenosi Index.

Snouden je zahvalio ponuđačima u tvitu. Prihod ide fondaciji Freedom of the Press koju vodi od 2017. godine.

Snouden, koji je ranije radio za američku Nacionalnu bezbednosnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << agenciju (NSA), razotkrio je široke špijunske aktivnosti američke vlade pre nego što je prebegao iz Sjedinjenih Država. Prvo u Hong Kong pa u Rusiju, gde i danas živi.

Snouden je delo prodao kao NFT

Snouden je u SAD-u optužen za ugrožavanje nacionalne sigurnosti.

Pravni dokumenti koji su korišćeni za Snoudenov portret su iz sudske odluke koja je proglasila protvzakonitim da NSA prikuplja telefonske podatke u vlastitoj zemlji.

Snouden je delo prodao kao NFT - nezamenjiv digitalni token. NFT je digitalni predmet, poput crteža, muzike, fotografije ili videa, s potvrdom o autentičnosti stvoren blokčejn tehnologijom, koja postaje sve popularnija.

Smatra se da je autentičnost iza koje stoje kompijuterske mreže neprobojna. Virtuelni predmet, a zapravo se radi o kompijuterskom zapisu, može se prodati ili zameniti uz potvrdu o autentičnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.