Prijave za program podsticanja preduzetništva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2020, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijave za program podsticanja preduzetništva

Početnici u biznisu ove godine mogu da računaju na finansijsku podršku Ministarstva privrede Srbije koje je u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije izdvojilo 150 miliona dinara za program podsticanja preduzetništva. Javni poziv je otvoren početkom februara, a prijave traju do kraja godine.

Tanja Mijajlović iz Regionalne razvojne agencije Srem izjavila je za RTV da je država ove godine izdvojila više novca za sve one koji žele da se oprobaju u poslovnim vodama. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Pravo da se prijave na Javni poziv imaju preduzetnici, mikro i mala privredna društva koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije dve godine u odnosu na godinu podnošenja zahteva", kaže Mijajlovićeva i dodaje da iznos ukupno odobrenih sredstava po zahtevu ne može biti manji od 400 hiljada dinara, niti veći od 6 miliona dinara za sve privredne subjekte.

Privredni subjekti koji zadovolje uslove Programa mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u vidu bespovratnih sredstava u iznosu do 30% vrednosti ulaganja, odnosno do 40% vrednosti ulaganja za privredne subjekte koji pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane u četvrtu grupu razvijenosti u skladu sa članom 12. Zakona o regionalnom razvoju i aktom Vlade kojim se utvrđuje jedinstvena lista razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave.

"Preostali iznos ulaganja finansiraće se iz kredita Fonda sa rokom otplate do 5 godina u okviru koga je grejs period do jedne godine, a kamatna stopa od 1% godišnje uz garanciju banke ili 2% godišnje uz ostala sredstva obezbeđenja, uz primenu valutne klauzule", kaže za RTV Mijajlovićeva.

Mijajlovićeva podseća na ulaganja koja se mogu finansirati u okviru ovog Programa.

"Početnici u poslovanju do 350.000 dinara mogu dobiti za tekuće održavanje poslovnog ili proizvodnog prostora, a sredstva su namenjena i za nove ili polovne opreme koja nije starija od pet godina, kao i za opertivne troškove koji mogu biti do 20 posto od visine sredstava ukupnog ulaganja", navodi.

Regionalna razvojna agencija besplatno sprovodi obuke za započinjanje poslovanja, a prilikom odabira prednost će imati privredni subjekti sa stečenim sertifikatom o završenoj obuci za započinjanje biznisa.

"Cilj nam je da ovim programom povećamo broj privrednih subjekata, da pružimo podršku početnicima za otpočinjanje samostalnog poslovanja, da podstaknemo zapošljavanje i da pre svega podržimo preduzetništvo žena, mladih i socijalno preduzetništvo", kaže Mijajlovićeva.

"Dobar biznis plan je preduslov za dobijanje start-ap kredita. Na besplatnim dvodnevnim obukama učimo aplikante da napišu dobar biznis plan i mogu da kažem da su mladi iz Srema zainteresovani za otpočinjanje biznisa. Najvažnije je ispitati tržište, pa započeti biznis. I kiseljenje kupusa može biti dobar biznis. Važno je osmisliti dobro čime ćete se baviti", ističe.

U Regionalnoj razvojnoj agenciji dodaju da posebno interesovanje svake godine vlada u Sremu, pre svega u staropazovačkoj opštini.

"Tokom prošle godine na teritoriji Srema pružili smo podršku početnicima u biznisu. U Belegišu je na primer pokrenuta usluga keteringa, u Staroj Pazovi proizvodnja ambalaže od plastike, u Novoj Pazovi je otvoren autoservis itd", kaže sagovornica.

Mijajlovićeva podseća da se za određene delatnosti ne može konkurisati na ovaj Javni poziv, pre svega, primarna poljoprivredna prizvodnja, trgovinska delatnost, organizovanje igara na sreću, lutrija i sličnih delatnosti, proizvodnja i prodaja oružja i vojne opreme, promet nafte i naftnih derivata, proizvodnja čelika i sintetičkih vlakana i vađenje uglja, građevinarstvo, transport i saobraća, finansijske usluge i sl., proizvodnja duvana i duvanskih proizvoda.

Treba napomenuti i to da je država u ovoj godini izdvojila sredstva i za razvojne projekte preduzetnika, a kroz finansijske programe podstaknute su jedinice lokalne samouprave koje mogu konkurisati i tako opremati industrijske zone što će opet uticati kako na domaće, tako i na strane insvestitore pri odabiru lokacija za izgradnju proizvodnih pogona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.