Izvor: Blic, 27.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijave za otpis fiksne naknade od 5. avgusta

Prijave za otpis fiksne naknade od 5. avgusta

BEOGRAD - Prijavljivanje građana za otpisivanje fiksne naknade od 91,48 dinara najverovatnije će početi 5. avgusta i trajaće 20 dana. Otpis naknade počeće tek sredinom septembra, ali će biti primenjivan retroaktivno i za jul i avgust, dogovoreno je na jučerašnjem sastanku ministarke Kori Udovički sa predsednicima 162 opštine u Srbiji. Ministarka je upoznala sve predsednike opština kako najbolje sprovesti ovaj socijalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << program koji će sredinom nedelje biti i ozvaničen, kada će Ministarstvo rudarstva i energetike potpisati sporazum sa Elektroprivredom Srbije. Nakon prijavljivanja građana, svi zahtevi biće prosleđeni u EPS, gde će stručnjaci nekoliko puta proveriti tačnost podataka, pre nego što otpisivanje naknade počne da se primenjuje.

Očekuje se da će se za ovu povlasticu u lokalnim elektrodistribucijama prijaviti petina domaćinstava u Srbiji ili oko 600.000, ali i da će više od polovine kandidata 'otpasti' sa spiska. Kriterijumi za ostvarivanje ovog prava jesu - da je prosečna potrošnja za januar, februar i mart ove godine od 70 do 300 kilovat - sati, da ukupni prihodi u domaćinstvu ne prelaze 6.000 dinara ili 2.500 dinara po članu domaćinstva i da se ne koristi centralno ili grejanje na gas. Da bi konkurisali za otpis, svi građani će morati da donesu ličnu kartu, bilo koji račun za struju kako bi se potvrdio broj potrošačkog brojila i da popune obrazac koji će im dati radnik EPS-a. Na obrascu će se upisivati podaci o mesečnim primanjima, vrsti grejanja koje domaćinstvo koristi i građani će 'pod materijalnom i krivičnom odgovornošću' potvrđivati da su podaci istiniti, koji će kasnije proći kroz strogu kontrolu, najavljuju u EPS-u. M. K. Provera svakog meseca

Kvalifikacija domaćinstava za otpis od 91,48 dinara važila bi tri meseca sa idejom da se novi racionalni potrošači u oktobru uključe u ceo ovaj program. Svim potrošačima koji već u avgustu budu imali veću potrošnju od 300 kilovat-sati ili prekrše neki od uslova, biće ukinuta povlastica neplaćanja naknade od 91,48 dinara. Ti građani će već u narednom mesecu moći ponovo da dobiju otpis, ukoliko ponovo ispune sve uslove, tvrde u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.