Prijave do kraja godine?

Izvor: S media, 07.Dec.2009, 21:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijave do kraja godine?

Predsednik Saveta Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović izjavio da bi do kraja godine trebalo da bude poznato da li će i protiv koga biti podnete prijave zbog nepravilnosti utvrdjenih prilikom revizije završnog računa budžeta Srbije za 2008. godinu.

Sretenović je na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije izjavio da za sada nije podneta nijedna prijava, pošto je još u toku analiza nepravilnosti utvrdjenih revizijom budžeta, posle čega će biti pokrenute >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << odgovarajuće zakonske mere.

On je objasnio da bi to moglo da podrazumeva prekršajne prijave, ili krivične prijave, ako se utvrdi da je bilo krivičnih dela.

Tamo gde je utvrdjeno da nepravilnosti uočene revizijom mogu da se otklone, ministarstva će imati rok od 30 do 90 dana da to i učine, a ako to ne urade biće pokrenute odgovarajuće mere, rekao je Sretenović.

On je, odgovarajući na pitanja poslanika, objasnio da DRI nije mogla da da mišljenje na završni račun budžeta za 2008. godinu pošto revizijom, zbog nedovoljnih kapaciteta, nisu bile obuhvaćene sve budžetske pozicije, već samo 27 odsto.

"Nismo imali dovoljan broj dokaza, nisu ispitane sve pozicije budžeta, da bismo mogli da damo mišljenje", precizirao je Sretenović.

On je istakao da DRI radi samo sa četiri revizora i nekoliko saradnika, dok je za obavljanje kompletne revizije buddzeta potrebno najmanje 30 revizora koji bi na tome radili osam do deset meseci.

Prema rečima Sretenovića, osnovni razlog za nedovoljan broj državnih revizora su niske plate u DRI u odnosu na plate koje dobijaju revizori zaposleni u drugim državnim institucijama.

On je naveo da će biti pokrenut postupak za izmenu Zakona o DRI, u delu koji se tiče materijalnog obezbedjenja revizora i napomenuo da je njegova plata 93.000 dinara.

Na pitanje nekoliko članova odbora, zašto revizijom nisu bili obuhvaćeni budžeti javnih preduzeća, Sretenović je ponovo ukazao na problem nedovoljnog broja revizora.

Većina članova odbora postavila je pitanje zašto je izveštaj DRI najpre predstavljen na konferenciji za novinare, a ne pred Odborom za finansije, a Sretenović je objasnio da je izveštaj najpre dostavljen parlamentu, a zatim predstavljen javnosti.

On je istakao da je to učinjeno da bi bila sačuvana nezavisnost DRI, odnosno da niko ne bi uticao na izveštaj, pa ni članovi odbora, ministri ili neki drugi državni funkcioneri.

Sretenović je ponovio i da je vlada povukla završni račun budžeta za 2008. godinu iz skupštine zbog razlika u knjiženju kursnih razlika u odnosu na izveštaj DRI, zbog čega je budžetski deficit bio 41 milijardu dinara, umesto 40 milijardi, kako su naknadno utvrdili revizori.

Pošto danas nije imao kvorum za odlučivanje Odbor za finansije sutra će u nastavku sednice odlučiti da li će predsednici parlamenta Slavici Djukić Dejanović predložiti da na dnevni red sledeće skupštinske sednice stavi razmatranje izveštaja DRI o završnom računu budžeta za 2008.

Članovi odbora na današnjoj sednici pružili su podršku radu DRI ističući da je neophodno proširenje kapaciteta te institucije, kao i da bi izveštaji o reviziji trebalo da posluže da se iste greške ne bi ponavljale u budućnosti.

Poslanici opozicije su zatražili odgovornost za propuste utvrdjene revizijom u pojedinim ministarstvima, u slučaju da konačni izveštaj to potvrdi.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.