Prihodi od turizma do juna 340 miliona dolara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prihodi od turizma do juna 340 miliona dolara

BEOGRAD - U Srbiji je za prvih pet meseci ove godine od turizma ostvareno 339 874 000 dolara prihoda, a devizni priliv mnogo je bolji od očekivanog i za 16 odsto veći nego u istom periodu prošle godine, izjavio je danas državni sekretar za turizam u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Goran Petković.

Povećan devizni priliv u turizmu ostvaren je pre svega zahvaljujući "Evrosongu" i prometu u maju, rekao je Petković i istakao da je u tom periodu povećan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i broj noćenja za tri odsto. Povećanje broja noćenja dobar je pokazatelj, jer to znači da se vreme boravka turista u Srbiji malo produžava, kazao je on i dodao da na tome treba posebno raditi.

Turistička privreda prošlu godinu završila je sa vrlo dobrim performansama, takav je bio i januar ove godine, dok februar i mart nisu bili dobri meseci za turističku privredu Srbije, podsetio je Petković. Takav turistički promet u februaru i martu bio je rezultat političkih problema u zemlji, kao i problema u proceni nivoa bezbednosti od strane stranih vlada i ambasada, objasnio je Petković. Prema njegovim rečima, to se posebno odrazilo na dolaske stranih gostiju, tako da je Srbija imala pad turističke aktivnosti u ta dva meseca, dok je april bio relativno stagnantan.

Manifestacije od "Evrosonga" pa nadalje, za koje je planirano da budu okosnica rasta turističkog prometa u ovoj godini, poslužile su da se izravnaju gubici koje smo imali u prvom kvartalu godine, istakao je Petković.

Zahvaljujući tome, turistička privreda je za prvih pet meseci ove godine vratila svoje parametre i performanse na nivo prvih pet meseci prošle godine, dodao je on. Indeksi su u martu i aprilu bili na nivou od oko 92 odsto rezultata ostvarenih u prošloj godini, a sada je broj dolazaka turista u Srbiju na praktično istom nivou kao u prvih pet meseci 2007.

Petković je izneo svoje očekivanje da će turistička privreda Srbije, na osnovu kretanja u njoj i važnih manifestacija, kao što su "Egzit", Guča, "Birfest" i nove manifestacije, do kraja ove godine ostvariti promet veći od onog koji je ostvaren 2007., a koji je iznosio 531 milion dolara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.