Prihodi budžeta 327,8 mlrd. dinara

Izvor: B92, Tanjug, 02.Sep.2009, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prihodi budžeta 327,8 mlrd. dinara

Beograd -- Poreska uprava Srbije je u osam meseci ove godine prikupila poreza i akciza 327,8 milijardi dinara, što predstavlja 98,2 odsto od planiranih prihoda.

Direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević očekuje da će s obzirom na prihode u julu i avgustu, poreski prihodi u poslednjem tromesečju ove godine biti veći od planiranih.

U osam meseci od PDV-a ostvaren je prihod od 187,8 milijardi dinara, čime je u potpunosti ostvaren plan očekivanih prihoda, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naveo je on i dodao da ostvarenje prihoda od domaćeg PDV-a prelazi 120 odsto, dok je podbacio PDV na uvoznu robu, ostvarenjem od 72 odsto.

Radosavljević je istakao da se prihodi ostvareni u prvih osam meseci ove godine nominalno "skoro u dinar poklapaju" sa prihodima ostvarenim u istom periodu prošle godine, iako se te dve godine ne mogu porediti pošto nas je u ovoj pogodila ekonomska kriza.

Od akciza je od januara do avgusta ostvaren prihod od 72,1 milijardi dinara, što prevazilazi plan za 0,4 odsto, od poreza na dohodak ostvareno je 46,6 milijardi dinara, što je 91,8 odsto od plana, a od poreza na dobit preduzeća ostvaren je prihod od 21,1 milijarde dinara, što je 91,3 odsto planiranih prihoda.

"Treba napomenuti da Poreska uprava nije jedina koja puni budžet Srbije, da su prihodi koje administrira Poreska uprava negde oko 65 odsto ukupnih javnih prihoda Republike Srbije i za ostale prihode odgovaraju neki drugi subjekti", podsetio je Radosavljević.

Prema njegovim rečima, dugovi privrede po osnovu poreza trenutno su oko 61 milijardu dinara, od čega je oko 47 milijardi nenaplativo jer se radi o preduzećima u stečaju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.