Prihod na tržištu elektronskih komunikacija skoro 200 milijardi

Izvor: B92, 29.Avg.2019, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prihod na tržištu elektronskih komunikacija skoro 200 milijardi

Beograd -- Ukupan prihod ostvaren na tržištu elektronskih komunikacija Srbije u 2018. iznosio je oko 198,7 milijardi dinara, što je za 3,9 odsto više nego 2017. godine.

Direktor RATEL-a Vladica Tintor kaže da su to vrlo dobri i optimistični rezultati.

"Rast od 3,9 odsto što je skoro 200 milijardi dinara prihoda u prethodnoj godini je dobar pokazatelj zato što smo 2016. i 2017. imali rast od svega jedan posto", rekao je Tintor za Tanjug.

Najveći deo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u ukupnim prihodima ostvaren je, kao i prethodnih godina, od pružanja usluge mobilne telefonije, i on čini 58,2 odsto ukupnih prihoda, što je 115,6 milijardi dinara.

Tintor je rekao da ono što je još bolji pokazatelj jesu investicije u tržište elektronske komunikacije koje su u 2018. iznosile više od 40 milijardi dinara, što je rast od 27 odsto.

Dve trećine ukupnih investicija utrošeno je u mobilnu telefoniju (17 milijardi dinara) i u fiksnu mrežu (11,1 milijardi).

"Te investicije su sigurno dovele do rasta tržišta u 2018. godini", rekao je Tintor.

Naveo je da je rast investicija u 2017. godini bio jedan odsto, dok je u 2016. bio negativan.

Prema podacima RATEL-a, tokom prethodne godine procenat prigovora korisnika na kvalitet elektronskih komunikacionih usluga je u proseku bio manji od 10 odsto za sve vrste usluga.

Najveći procenat prigovora (devet odsto) odnosio se na kvalitet usluge širokopojasnog pristupa Internetu.

Aplikacija RATEL NetTest, koja omogućava merenje kvaliteta Internet usluga, unapredjena je prošle godine, tako da su sada svi rezultati merenja otvoreni i javno dostupni krajnim korisnicima, kažu u RATEL-u.

Navode da se prednost ove funkcionalnosti ogleda u tome što sada uvidom u rezultate merenja na dovoljno velikom broju uzoraka u odredjenoj oblasti, krajnji korisnik može imati informaciju o kvalitetu mreža operatora na posmatranoj lokaciji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.