Preživeli smo sankcije Zapada

Izvor: B92, 17.Nov.2023, 17:20

"Preživeli smo sankcije Zapada"

Belorusija je izdržala pritisak zapadnih sankcija i ima tržište za plasman svojih proizvoda, izjavio je danas beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

"Preživeli smo. Imamo gde da prodajemo naše proizvode, što je najvažnije", rekao je on u Gomelju, na sastanku sa osobljem kompanije za proizvodnju nakita Kristal, prenose RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, u Belorusiji se posebna pažnja poklanja razvoju novih tržišta, posebno saradnji sa zemljama afričkog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kontinenta.

"Sa Zimbabveom su uspostavljeni dobri odnosi, a očekuje se uzvratna poseta Ekvatorijalnoj Gvineji, precizirao je beloruski lider.

Lukašenko je ukazao na velike izglede za razvoj saradnje sa ovim zemljama i regionom u celini.

"To je važno i za rad takvih preduzeća kao što je proizvodno udruženje 'Kristal': afrički kontinent ima velika nalazišta plemenitih metala i dijamanata", naveo je Lukašenko.

Generalni direktor "Kristala" Ruslan Sorokovoj rekao je da ta fabrika nabavlja sirovine za proizvodnju uglavnom u Rusiji, ali sada počinje da sarađuje sa Zimbabveom.

Odnosi između Belorusije i zapadnih zemalja naglo su se pogoršali od predsedničkih izbora 2020. godine. Zapadne zemlje su postepeno uvodile sankcije protiv beloruskih zvaničnika, preduzeća i industrije. Nova etapa u proširenju zapadnih sankcija Belorusiji nastupila je zbog podrške Minska ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini, navodi ruska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.