Izvor: B92, 15.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prezentacija robotike u Požegi

Požega -- U Požegi je prezentovana robotika i IML tehnologija, namenjena proizvodnji opreme i alata za plastičnu ambalažu u prehrambenoj industriji.

Ova sofisticirana i skupa tehnologija plod je rada srpskih inženjera požeškog preduzeća INMOLD, koje je do sada bilo izvozno orijentisano. Međutim, svetska ekonomska kriza navela je i pojedine domaće kompanije da se zainteresuju za tehnologiju koja je značajno jeftinija, a po kvalitetu ista kao i na Zapadu.

Direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << INMOLD-a Goran Janković je pre dve godine krenuo u projekat koji je, osim velikih finansijskih ulaganja, zahtevao pre svega stručnost tima koji je okupio.

Srpski roboti, nastali u Požegi, postali su sastavni deo automatskih linija za proizvodnju plastične ambalaže za prehrambenu industriju.

Za ove robote, kao i alate za proizvodnju plastičnih delova, najviše interesovanja pokazali su stranci.

"Pošto su proizvođači u Evropi, uglavnom Švajcarska, Italija, Nemačka, Francuska, pretrpani zahtevima i porudžbinama za proizvodnju ovakve vrste opreme, mi smo tu videli našu šansu da obezbedimo posao i za nas u ovoj oblasti", objašnjava Janković.

Miloš Đokić, koji je u timu inženjera INMOLD-a, i pored primamljivih ponuda da radi u Americi ili nekoj od evropskih zemalja, odlučio je da svoje znanje strancima proda kroz srpske robote.

"Može se u krajnjoj liniji zaraditi, može se prosperirati, naučiti nešto novo, omogućava nam da putujemo i vidimo u svetu šta i kako se kod njih radi", kaže Đokić.

Uz stručni tim proizvodnja skupe tehnologije iz Srbije lako pronađe put do inostranog, ali i domaćeg tržišta.

"Možete ovaj sistem uporediti sa bilo kojim sličnim sistemom u Zapadnoj Evropi, kao na primer Holandiji, Nemačkoj, Engleskoj. Nema razlike, to je zaista sofisticirani sistem", kaže Hari Oten, "Stork" Holandija.

"Ekonomska kriza diktira smanjenje troškova. Dakle, jedan od razloga da smanjimo trošak je da imamo naš proizvod, vrhunski proizvod, da imamo maksimalni kapacitet", kaže Saša Živanović, "Farmakom MB" Šabac.

Svetska ekonomska kriza neće ugroziti ovog srpskog izvoznika skupe tehnologije namenjene prehrambenom sektoru. To je dobar primer da se svetu pokaže da je Srbija dorasla i IML tehnologiji koja je do sada bila svojstvena razvijenom Zapadu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.