Prevoznici: Sniziti starosnu granicu za profesionalne vozače

Izvor: N1 televizija, 10.Okt.2018, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prevoznici: Sniziti starosnu granicu za profesionalne vozače

Srbiji nedostaju profesionalni vozači, a da bi se taj problem rešio potrebno je da se pomeri starosna granica za obavljanje tog posla i da se potreba za vozačima usklade sa obrazovnim sistemom, izjavio je predsednik Poslovnog udruženja "Međunarodni transport" Neđo Mandić.

On je agenciji Beta rekao da Srbiji nedostaje najmanje 5.000 vozača i ocenio da je ta profesija postala manje atraktivna. Kako je istakao, problem je što kada mladi završe srednju školu za vozače, sa >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << 18 godina, oni dok ne napune 21 ne mogu da budu profesionalni vozači.

"Oni u međuvremenu počnu da se bave nekim drugim poslom i kasnije se teško vraćaju toj profesiji", rekao je Mandić.

Smatra da bi izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja starosna granica za vozača šlepera trebalo da se spusti sa 21 na 18 godina.

Udruženje poslodavaca u drumskom saobraćaju, takođe, je zatražilo zakonske izmene kako bi se pomerila starosna granica za profesionalne vozače. Ukazano je da vozači u drumskom saobraćaju u proseku imaju 55 godina, često se angažuju i penzioneri, što ugrožava bezbednost saobraćaja.

Gransko udruženje poslodavaca drumskog saobraćaja zatražilo je hitne izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, kojom bi se pomerila starosna granica za profesionalne vozače na 18 godina za C i CE kategorije, odnosno 20 godina za D i DE kategoriju vozila.

To bi podrazumevalo da se uvede Probna dozvola C, CE, D i DE, ili dozvola za unutrašnji saobraćaj C,CE,D i DE, a koja bi važila samo unutar Srbije.

Sadašnja rešenja u Zakonu o bezbednosti saobraćaja su, kako navode, preuzeta na osnovu EU direktiva, ali je u EU već snižena starosna granica za profosionalne vozače.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.