Prevelika javna potrošnja u Srbiji

Izvor: B92, 09.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prevelika javna potrošnja u Srbiji

Mirko Cvetković (FoNet)

Beograd -- Srbija je jedna od evropskih zemalja sa najvećom državnom potrošnjom, a guverner najavljuje nove mere.

I dok ministar finansija do kraja godine očekuje još veću javnu potrošnju, zbog realizacije projekata iz Nacionalnog investicionog plana, stručnjaci ocenjuju da je potpuno izvesno da će inflacija izaći iz projektovanih okvira i da će iznositi između osam i 10 odsto.

Narodna banka je već podigla tzv. referentnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kamatnu stopu i ograničila period otplate gotovinskih keš kredita, ali guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić najavljuje da će, ukoliko bude bilo neophodno, preduzeti i dodatne mere protiv povećanja javne potrošnje do kraja godine.

Javna potrošnja, odnosno potrošnje iz budžeta, počela je da raste još uoči prošlih izbora, kada su prvo povećane plate, a posle nekoliko meseci porasle su i penzije.

Zbog toga je povećana količina novaca koji je u opticaju, a posledica svega je i rast cena roba i usluga.

Bez obzira na brojna upozorenja guvernera o rastu javne potrošnje, ministar finansija Mirko Cvetković za B92 kaže da je za prvih sedam meseci ove godine ostvaren suficit javne potrošnje od oko 42 milijarde dinara.

On međutim, prognozira da će do kraja godine još potrošnja još porasti i to zbog realizacije projekata iz NIP-a, zbog čega najavljuje restriktivne mere.

"Nivo plata u javnom sektoru koji se definiše okvirima budžeta se neće povećavati. Uticaj Vlade na inflaciju je takav da će Vlada učiniti sve što je u njenoj moći da obuzda inflaciju i već su prvi koraci preduzeti", kaže Cvetković.

"Prvo, Antimonopolska komisija je pokrenula postupke da li po tom osnovu dolazi do probijanja cena, a sa druge strane Vlada je odložila neka poskupljenja koja su u njenom domenu", kaže on.

Ekonomisti tvrde da je Vlada odgovorna za rast javne potrošnje, zbog čega će inflacija izaći iz projektovanih okvira. "Vlada Srbije broj jedan, lokalne zajednice nešto manje, ali Vlada Srbije broj jedan i u njoj Ministarstvo finansija. Mada, Ministrstvo ne može da iskroji budžet, a da se ostatak Vlade sa tim ne složi", kaže ekonomista Miodrag Prokopijević.

On smatra da pojektovana inflacija od 6,5 odsto ne može da se održi, "makar da svi u Srbiji stanu sada na trepavice". "Ako bude išla inflacija, u ova preostala četiri meseca, po 0,5 odsto, znači biće nešto preko osam odsto , ako bude išla oko jedan, biće nešto preko 10 odsto", kazao je Prokopijević.

Guverner neprestano upozorava da je rast plata u javnom sektoru izazvao rast cena i potrošnje. Prokopijević smatra da guverner pokušava što više da utiče na javnost upravo pred izmene Zakona o Narodnoj banci.

"Guverner nije povećao javnu potrošnju, on nije zato kriv, a ovo što se on sve više oglašava je izraz njegove rastuće frustracije da drugi pravi problem, a da onda on treba da leči", rekao je Prokopijević.

"Možda postaje svestan da mu se priprema institucionalno promena pravila rada NBS, da se potčini Vladi, a možda i personalno, da bi ga hteli menjati. I on koristi priliku da bar kaže istinu na kraju", navodi Prokopijević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.