Pretkrivični postupak protiv „Dunav hrana grupe”

Izvor: Politika, 03.Nov.2010, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pretkrivični postupak protiv „Dunav hrana grupe”

Krivični zakonik za delo zloupotrebe monopolističkog položaja u otkupu mleka propisuje kumulativnu kaznu zatvora od šest meseci do pet godina i novčanu kaznu

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je pretkrivični postupak protiv vlasnika i odgovornih lica firme „Dunav hrana grupa” zbog krivičnog dela zloupotrebe monopolističkog položaja. S obzirom na to da je Upravni sud utvrdio da pomenuto preduzeće ima monopol na tržištu otkupa mleka i da je to zloupotrebilo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tužilaštvo je po službenoj dužnosti pokrenulo pretkrivični postupak.

– Postoje osnovi sumnje da je ta firma nametala nepravilne i nejednake uslove proizvodnje, čime su konkurenciji onemogućavali ulazak na tržište otkupa mleka, a proizvođače mleka stavljali u zavisan položaj – rekao je za „Politiku” Tomo Zorić, portparol Republičkog javnog tužilaštva.

Prema njegovim rečima, Krivični zakonik za delo zloupotrebe monopolističkog položaja propisuje kumulativnu kaznu zatvora od šest meseci do pet godina i novčanu kaznu.

Inače, posle prve pravosnažne presude da je neka kompanija u Srbiji zloupotrebila monopolski položaj, Komisija za zaštitu konkurencije ne bi mogla da kazni „Dunav hrana grupu”, izjavila je juče za „Politiku” bivša predsednica Komisije Dijana Marković-Bajalović, tokom čijeg mandata je ovaj postupak pokrenut.

– Postupak protiv „Dunav hrana grupe” pokrenut je po starom zakonu – kaže Dijana Marković-Bajalović. – Pokretali smo prekršajne postupke, ali nijedna kazna nije izrečena. Sudije su se pozivale na kratak rok, a kada je stupio na snagu novi Zakon o zaštiti konkurencije pozivali su se na to da je ovim zakonom predviđena sankcija upravna mera, a ne prekršajna kazna. Kako je upravna mera blaža kazna za počinioca od prekršajne kazne, nema uslova da se ona primeni.

Bivša predsednica Komisije napominje da bi potvrđena zloupotreba monopolskog položaja po sada važećem zakonu takvog učesnika na tržištu koštala 10 odsto ukupnog godišnjeg prihoda, od čega bi proizvođačima mleka bila nadoknađena pričinjena šteta. Ovaj postupak protiv dve mlekare „Dunav hrana grupe” pokrenut je 2007. godine, podseća Marković-Bajalović, a okončan je početkom 2009. godine.

Presuda Upravnog suda je konačna, ovaj sud ne izriče sankcije, a „Dunav hrana grupa” nema pravo žalbe, ali ni razloga, kako je iz te grupe najavljeno kao mogućnost, da sudsku odluku dovodi u pitanje zato što je sud presudu učinio javnom pre nego što ju je ova grupa dobila u pisanoj formi, rečeno nam je u tom sudu.

– Svaka presuda je javna od momenta kada se iz pisarnice pošalje strankama u postupku, a to je učinjeno juče ujutro – izjavila je za naš list Vesna Dabić, portparol Upravnog suda.

Od tog trenutka presuda mora biti dostupna javnosti, ukazuje Dabićeva, jer u upravnom postupku ne postoji javno izricanje presude u prisustvu stranaka, kao što je to slučaj u krivičnom postupku.

M. Derikonjić

A. Mikavica

objavljeno: 04.11.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.