Izvor: B92, 28.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preti zahuktavanje inflacije

Beograd -- Stručnjaci Ekonomskog instituta upozorili su Vladu i Narodnu banku da ove godine moraju obuzdati inflaciju.

Oni su upozorili da vlasti moraju podstaći i realni privredni rast, koji bi, za razliku od prošlogodišnjeg, biti trajno održiv. Saradnik EI Nebojša Savić rekao je da je prognoza za ovu i narednu godinu da će doći do pada privrednog rasta u zemljama u tranziciji, koji će se osetiti i u Srbiji, čiji privredni rast od 7,5 odsto iz prošle godine nije trajno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << održiv.

On je ocenio da je konstantni rast javnih rashoda u odnosu na javne prihode, koji je prošle godine bio viši i od stope inflacije od 13,5, koja je takođe nadmašila prognoze, predstavlja "rak ranu" srpske privrede.

"To je rak rana srpske privrede, koja je nasleđena i na čijem će poboljšanju insistirati i Međunarodni monetarni fond i članice Evropske unije u okviru ekonomskih kriterijuma koje Srbija mora ispuniti da bi počela pregovore o pristupanju", kazao je Savić.

Prema njegovim rečima, ključni prihod za državu moraju biti strane direktne investicije, gde je Srbija vodila ljutu bitku da jedva nadmaše milijardu dolara.

Savić je podsetio da je prošle godine neto iznos tih investicija bio i niži od 900 miliona dolara, koliko je prognozirano za ovu godinu.

Povodom prodaje "Jubanke" grčkoj "Alfa" banci za 152 miliona evra, Savić je ocenio da je "jedna takva transakcija dobra za rešavanje gorućih problema srpske privrede", ali je istakao da bi država trebalo da mesečno ostvaruje takve prodaje da bi dostigla optimalni nivo prihoda, iz kojih bi pokrivala deficite i u tekućem i u spoljnotrgovinskom bilansu.

Savić je istakao da evropski zvaničnici ocenjuju da je Srbija "na dobrom putu" povodom dva ekonomska kriterijuma, neophodnih za početak pregovora o pristupanju EU, ali da loše stoji po pitanju ispunjenja dva politička kriterijuma.

"Ključni ekonomski kriterijumi odnose se na izgradnju tržišne privrede, za koje evropski stručnjaci procenjuju da smo ih i prevazišli, ali zaostajemo po političkim kriterijimima", ocenio je saradnik EI.

I MMF je prethodno saopštio u godišnjem izveštaju da očekuje da Srbija smanji inflaciju, a pojedini ekonomisti takođe su u 2005. godini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.