Presuda o švajcarcima: Dužnici delimično zadovoljni

Izvor: Mondo, 02.Apr.2019, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda "o švajcarcima": Dužnici delimično zadovoljni

Građani zaduženi kreditima u švajcarskim francima delimično su zadovoljni stavom Vrhovnog kasacionog suda o ugovorima koje su banke sklapale sa njima, kažu iz udruženje CHF.

Foto: MONDO

Vrhovni kasacioni sud danas je zauzeo stav da je ništava odredba ugovora o kreditu o indeksiranju dinarskog duga u švajcarskim francima, zatim da se ti krediti mogu konvertovati u kredite vezane za evro, po kursu na dan zaključenja ugovor, i da treba obustaviti sve postupke prinudne >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << naplate kredita indeksiranih u francima.

"Zadovoljni smo stavom o ništavnosti valutne klauzule i o obustavi postupaka prinudne naplate, ali time nije rešen problem onih dužnika gde je postupak već završen i oni su ostali bez stana", kazala agenciji Beta predstavnica udruženja CHF Srbija, Sonja Vujanović.

EVO stava suda o ŠVAJCARCIMA: Ugovor ništavan, ako...

Ona je istakla da je zahtev da ti korisnici kredita budu obeštećeni jer su oni isplatom ogromnih kamata praktično uglavnom otplatili stan koji im je oduzet.

Predstavnici udruženja će, kako je kazala Vujanović, učestvovati u radu radne grupe koja će od sutra pripremati predlog rešenja za dužnike koji imaju kredite u evrima i one kojima je banka oduzela stan zbog nemogućnosti naplate pozajmice.

"Dobra odluka suda o švajcarcima, licemerje u društvu"

"U toj grupi će biti i predstavnici banaka, Narodne banke Srbije i Vlade Srbije. Nadamo se da će rešenje uskoro biti predloženo", kazala je Vujanović.

Članovi udruženja su 21. marta počeli protest ispred Vrhovnog kasacionog suda a protest su prekinuli posle sedam dana, kad ih je posetio predsednik Republike, Aleksandar Vučić, koji je obećao da će država rešiti njihov problem.

Trenutno je u Srbiji oko 16.800 građana zaduženo u francima, a njih dug bankama je značajno uvećan zbog jačanja švajcarske valute u poslednjih desetak godina.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dužnici delimično zadovoljni stavom Vrhovnog kasacionog suda

Izvor: Danas, 02.Apr.2019

Građani zaduženi kreditima u švajcarskim francima delimično su zadovoljni stavom Vrhovnog kasacionog suda o ugovorima koje su banke sklapale sa korisnicima tih kredita, kazala je danas agenciji Beta predstavnica udruženja CHF Srbije Sonja Vujanović. Članak Dužnici delimično zadovoljni stavom...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.