Prerane ocene o izlasku iz recesije

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 11.Maj.2010, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prerane ocene o izlasku iz recesije

Beograd -- Ocene o izlasku Srbije iz recesije su preuranjene, jer industrijska proizvodnja i dalje pada, bez obzira što raste izvoz, kažu saradnici Ekonomskog instituta.

"Ocena Republičkog statističkog zavoda o izlasku srpske privrede iz recesije zasnovana je na nepotpunim podacima za prvi kvartal 2010. godine", rekao je Stojan Stamenković i dodao da je industrijska proizvodnja u prvom kvartalu ove godine, kad se isključe sezonski uticaji, manja nego u četvrtom kvartalu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prošle godine, a smanjen je i promet na malo.

Navodi da je Srbija izašla iz recesije ne mogu biti doneti samo na osnovu jednog pokazatelja, kao što je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom kvartalu ove godine, smatra Stamenković.

Prema njegovim rečima, nije sporno izvodjenje procene o rastu BDP-a na bazi raspoloživih podataka, ali se samo na osnovu tog pokazatelja ne može tvrditi da je Srbija izašla iz recesije.

"Ostalih podataka neophodnih za ocenu o izlasku iz recesije, kao i za izračunavanje bruto domaćeg proizvoda na osnovu kretanja proizvodnje, uglavnom još nema", istakao je on i dodao da postoji blagi nagoveštaj mogućeg oporavka domaće tražnje, ali je pitanje da li bi on pokrenuo proizvodnju ili povećao uvoz i cene.

On je istakao da bi iz ocene o izlasku iz recesije mogli da uslede zahtevi za odmrzavanje plata i penzija, a mobilni operateri već su tražili ukidanje poreza na mobilnu telefoniju od 10 odsto, koji je uveden jer su ulaskom u recesiju smanjeni budžetski prihodi.

Poreski prihodi budžeta u prvom tromesečju ove godine bili su, međutim, realno manji nego u istom periodu prošle godine i ne opravdavaju takve zahteve, naglasio je on.

Stamenković je rekao da će buduća dešavanja u privredi Srbije zavisiti i od toga da li će se kriza u Grčkoj odraziti na Evropsku uniju, odnosno da li će imati negativne efekte na male privrede u grčkom okruženju.

"Moguće je da će grčke banke u Srbiji biti uzdržanije u kreditiranju, što indirektno može da se odrazi na slabljenje dinara, ukoliko ne usledi veći priliv deviza iz drugih izvora", naveo je Stamenković. Veće negativne posledice na domaću privredu i valutu teško bi se izbegle, prema oceni autora MAT-a, ako bi se krizni procesi prošili na Portugal i Španiju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.