Preporuke Svetske banke za veći privredni rast

Izvor: RTS, 15.Dec.2019, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preporuke Svetske banke za veći privredni rast

Prvi čovek Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva rekao je za RTS da bolji kreditni rejting Srbije pokazuje da su se reforme isplatile. Sa Vladom ćemo raditi na novoj strategiji za sledeću godinu i jedna od okosnica će biti kako da podržimo rast, kaže Ndegva. Za sledeću godinu, Svetska banka predviđa rast od četiri odsto u Srbiji.
Svetska banka odobrila je Srbiji 48 miliona dolara kredita za inovativno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << preduzetništvo, a deo tih sredstava gradjani će dobiti besporvratno. 

Za tri dana ta institucija će objviti i izveštaj o Srbiji sa smernicama za brži privredni rast. To je povod za intervju za RTS prvog čoveka Svetske banke u Srbiji Stivena Ndegvu.
Pre svega, odobrili ste kredit od 48 miliona dolara i rekli ste da postoji veliki potencijal u Srbiji kada je reč o inovativnim talentima, ali da nije u potpunosti iskorišćen. Da li će ovaj kredit pomoći da se to promeni?
Ovaj kredit će pomoći da se inovativna istraživanja komercijalizuju i nađu na tržištu. To će podstaći otvaranje novih radnih mesta i rast. Ideje je da se podrži Fond za nauku koji je nedavno formiran i da se omogući pomoć malim preduzetnicima da izađu na tržište zahvaljujući zajmovima, od kojih će deo biti bespovratan. Uz ovaj odobrili smo nedavno i kredit od 50 miliona dolara za poljoprivredu, namenjen za male i farmere srednje veličine.
Jedan od izazova sa kojima se susreće Srbija jeste velika proizvodnja, ali bez dodate vrednosti. Ovo će podstaći stvaranje te dodate vrednosti i na taj način podstaći izvoz. Poljoprivrednicima je teško da dođu do povoljnih sredstava kod banaka. Ova dva zajma su upravo za podsticaj preduzetnicima, privrednom rastu i stvaranju novih radnih mesta.
Veoma važna vest ovo vikenda jeste ta da je agencija "Standard i Purs" povećala kreditni rejting Srbije na BB plus. Zašto je to važno?
Važno je iz dva razloga. Prvi - da Srbija ubuduće može da se zadužuje povoljnije na tržištu jer investitori veruju Srbiji da će sa svojom ekonomijom i razvojem moći da vrati zajam. Ono što je još važnije za nas u Svetskoj banci jeste da to pokazuje da su se reforme isplatile, da su ojačale ekonomiju, stabilozovale finansije. To je dovelo do poverenja na međunarodnom tržištu. Zato još više podržavamo reforme, jer time ne samo da raste rejting, već to donosi nova radna mesta, veći rast i prosperitet za Srbiju.
Ove nedelje vi ćete objaviti izveštaj za Srbiju - šta je potrebno kako bi se ostvario privrendi rast od bar sedam odsto godišnje. Šta ćete da preporučite Srbiji?
Ono što je suština - Srbija je uradila dosta poslednjih nekoliko godina da bi ostvarila privredni rast od 3 do 4 odsto. Mi navodimo da je to maksimum koji se može postići trenutno i zato mora da se pomeri granica kako bi rast bio 5 ili 6 odsto. Ukazujemo na sedam oblasti gde je potreban pomak - negde je posao već započet, ali je potrebno bolje i odlučnije da se radi, negde nije.
Za koje oblasti biste rekli da su najvažnije?
Najvažnije je unaprediti poslovanje.To uključuje smanjenje birokratije, efikasnost, podršku izvoznicima i domaćim privrednicima.
Za sledeću godinu, gde vidite najveći izazov? Imajući u vodu šta ste sve naveli u vašem izveštaju?
Za nas je najveći izazov da ostavarimo veći i bolji rast. Sa Vladom ćemo raditi na novoj strategiji za sledeću godinu i jedna od okosnica će biti kako da podržimo rast. Tu su i izazovi kada je reč o platama u javnom sektoru koje treba da se urede, saobraćaju i radnoj snazi u koju želimo više da uložimo. Takođe, radiće se na unapređenju infrastrukture, lokalnoj vlasti i javnim službama.
Svi ti ciljevi, koliko su povezani, koliko zavise od stabilnosti, političke stabilnosti i izvesnosti. Izbori su sledeće godine, da li ste to uzeli u obzir?
Razmatrali smo i to. Izbori su jedan vrlo prirodan događaj u demokratiji. Ne vidimo nikakav poseban problem u vezi sa izborima. Izbori, bilo gde da se događaju, uvek pomalo uspore aktivnosti i biznis, uvek su ispit za vlast. Očekujemo dobre rezultete, kompletne i da nakon toga krenemo zajedno sa novom Vladom da radimo na rastu i razvoju Srbije. 
I u vezi sa rastom, koliki rast procenjujete za Srbiju iduće godine?
Za sledeću godinu, predviđamo rast od četiri odsto. Verujemo da je to moguće, ali moramo da pomerimo granicu na gore i verujem da je to realno i da to možemo da započnemo iduće godine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ndegva: Povećanje rejtinga pokazuje da su se reforme isplatile

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Dec.2019

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva izjavio je večeras da poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije, koji je proglasila agencija "Standard i Purs", pokazuje da su se reforme isplatile...Ndegva je kazao i da Svetska banka predviđa privredni rast Srbije za sledeću godinu od četiri odsto..."Povećanje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.