Izvor: Politika, 05.Jun.2012, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preosetljivost

„Politika” je juče objavila saopštenje Narodne banke Srbije (NBS), uz tekst o slomu Agrobanke pod naslovom – „Narodna banka Srbije: krivo rukovodstvo, ali i akcionari”. Već ujutru javila se pres-služba NBS-a sa zamerkom što je „Politika” stavila u naslov „krivo”, a ne „odgovorno” rukovodstvo, uz, naravno, propratne zamerke da nekog okrivljujemo i da se eto „Politika” ponela neprofesionalno izvlačeći u naslov nešto što u tekstu ne stoji.

Ubeđivati nekoga >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ko ne poznaje pravila novinarskog zanata, pa i u pogledu slobode izbora naslova, više je nego neuputno. Zato je bolje da svako radi i odgovara za svoj posao. Pa i novine. U konkretnom slučaju možemo se, a ne moramo složiti, da li je pojam krivice neprimereniji od eufemističke odgovornosti, ali suština je u nečemu drugom – utisku. U NBS su, od izbijanja slučaja Agrobanka, postali preosetljivi na svako spominjanje njene uloge u svemu tome.

Pre nekoliko dana, NBS je pokušala čak i našeg anonimnog sagovornika da demantuje kada je postavljeno pitanje – šta je NBS uradila u pogledu supervizije banaka. Odgovoreno nam je da je NBS učinila sve što je bilo do nje, ali se, eto, banka, ipak, urušila. I svi su drugi krivi, pardon, odgovorni, a ne NBS, kao banka nad bankama, kojoj je upravo posao da kontroliše banke da ne bi zapale u ovakve i slične probleme.

A ne. U to se ne dira. NBS je nezavisna institucija i ona radi po svojim procedurama o kojima građani ne moraju baš sve da znaju, a još manje da pitaju. E sada što će to platiti kroz poreze, jer neko ipak nije odradio svoj deo posla kako valja, šta se može. Viša sila.

Niko, pa ni „Politika”, nema nijedan razlog više, ali ni manje, od potrebe običnog, malog čoveka, tog poreskog obveznika, da dozna šta se zapravo dogodilo u Agrobanci i ko je za to odgovoran. Ko to treba da kaže? Pa NBS. Ona je prva u lancu kontrole i nadzora. Da li je, možda, odgovorna, jer se ne usuđujemo da pitamo i za krivicu? Pa biće da jeste u onoj meri u kojoj su ljudi i institucije odgovorni po takozvanoj liniji komandovanja.

Nezavisnost u poslu ne znači i da nema objektivne odgovornosti za ono što u slučaju Agrobanke nije učinjeno – da se predupredi slom banke i njenih akcionara. U ozbiljnim zemljama za ovakve stvari se podnose ostavke iz moralnih razloga. Kod nas se zamera novinama što su pojam „odgovorni” zamenili rečju „krivi”. Biće da smo odgovorno krivi, ali na sreću, ne i za Agrobanku.

S. K.

objavljeno: 06.06.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.