Preobražajem jedne zapuštene industrijske četvrti, veliki hrvatski grad može biti kao Barselona

Izvor: B92, 04.Nov.2020, 18:05

Preobražajem jedne zapuštene industrijske četvrti, veliki hrvatski grad može biti kao Barselona

Split -- Projekat će iziskivati pozamašnu novu saobraćajnu infrastrukturu, pre svega laku železnicu i most preko zaliva od Solina do 
Kopilice.

Strateški plan revitalizacije Splita, koji je napravila austrijska frima iC Consulenten, a finansirala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sa 600 hiljada evra, ima za cilj potpuno preobraziti zapušteno industrijsko i železničko područe i četvrt Kopilicu.

Kako navode iz EBRD-a, dok je turizam glavni zamašnjak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lokalne ekonomije, pri čemu Split služi i kao ishodište veza s mnogim otocima duž dalmatinske obale, tradicionalne industrije poput brodogradnje suočavaju se s izazovnim tranzicionim procesima, piše portal Poslovni.hr.

“Planom urbane revitalizacije Splita korenito se želi preobraziti preuređenjem ključnog lučkog područja. Projekat će omogućiti Splitu da do kraja iskoristi golem potencijal, nadahnut uspehom sličnih dosadašnjih zahvata u gradovima poput Barselone, Kopenhagena i Londona, gde su se zapuštene železničke i lučke lokacije pretvorile u živahne nove četvrti primamljive za rad i život građana”, ističu iz EBRD-a.

Novim uređenjem stvoriće se potencijalna bruto razvijena površina od oko 1,2 miliona metara kvadratnih za približno 15 hiljada stanovnika i 10 do 15 hiljada radnih mesta. Revitalizacijom glavnog kolodvora i novim tunelom u luci omogućiće se razvoj kulturnih, kongresnih i hotelskih sadržaja.

U Kopilici se predviđa proširenje gradskog središta, a uključivaće poslovne prostore, univerzitet, velika stambena područja te sistem “parkiraj i koristi se javnim prevozom”.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.